”Det här bidraget är eld” – Dags för andra deltävlingen

Uppdaterad
Publicerad

Årets Mellotåg har nått anhalten Linköping. Saab arena blir slagfältet för årets andra deltävling som innehåller debutanter, rutinerade och även en låtduell mellan två tvättäkta veteraner. Här är allt att ha koll på inför lördagskvällens Melodifestival.

Efter förra veckans inledande deltävling där Tone Sekelius och Jon Henrik Fjällgren, Arc north ft. Adam Woods gick direkt final fortsätter nu Melodifestivalens turné. Nästa stopp: Linköpings Saab arena.

Programledarna Jesper Rönndahl och Farah Abadi lotsar tittaren genom morgondagens bidrag som sägs innehålla dans och glädje, men även mer sorgsen och lugn musik.

Melodifestivalen 2023

Panetoz-comeback och ukrainsk krigsflykting

I vanlig ordning tävlar sju bidrag om två final- och två semifinals-platser. Bland annat är Tiktok-fenomenet Theoz tillbaka jämte Mellodebuterande countryduon Tennessee tears. Jordbro-baserade gruppen Panetoz gör comeback med bidraget ”On my way” som de beskriver som en färgsprakande festlåt där de uppmanar publik, både hemma och på plats live, att dansa och inte pausa.

– Det är ett konditionspass, säger Njol Ismail Badije, medlem i gruppen, till Kulturnyheterna.

De har tidigare tävlat 2014 och 2016 med ”Efter solsken” respektive ”Håll om mig hårt” men är kanske mest kända för ”Dansa pausa” från 2012.

Mångsysslaren Uje Brandelius gör också inträde i tävlingen med diskbänks-realistiska ”Grytan”, som enligt honom själv kommer att landa honom en sista plats.

En artist som uppmärksammats på förhand är den 17-åriga ukrainskan Maria Sur, som tillsammans med sin mamma flydde från sitt hemland när kriget bröt ut. Hon ställer upp med bidraget ”Never give up”. Se samtliga bidrag i faktarutan nedan.

Gamla rävar i batalj

Under mellofesten kommer två schlagerveteraner synas i en låtduell.

Magnus Carlsson och Linda Bengtzing har båda tävlat i Melodifestivalen åtta gånger, dock utan vinst. Under lördagskvällen blir de båda en del av mellanakten när de samlar ihop sina bästa hits för att duellera varandra om utrymme och slå fast vem som egentligen är bäst.

Linda Bengtzing leder även programmen ”Förfest!” och ”Efterfest!” som visas före respektive efter sändningen.

Se exakt hur peppade Panetoz är inför lördagens tävling i klippet.

Melodifestivalen 2023 – Deltävling 2 startfält

1. Wiktoria – “All my life (Where have you been)”

2. Eden – “Comfortable”

3. Uje Brandelius – Grytan

4. Panetoz – “On my way”

5. Tennessee tears – “Now I know”

6. Maria Sur – “Never give up”

7. THEOZ – Mer av dig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2023

Mer i ämnet