Maria Alyokhina, Yekaterina Samutsevich och Nadezhda Tolokonnikova från regimkritiska gruppen Pussy Riot i domstolen. Foto: Ap/Scanpix

Dåliga odds i ryska domstolar

Uppdaterad
Publicerad

Allt talar för att den ryska punktrion Pussy Riot, åtalad efter en regimkritisk aktion, kommer att fällas när domen meddelas inom kort. Mindre än en procent av ryska rättsfall slutar i friande domar.

På tisdagen krävde åklagaren tre års fängelse för småbarnsmammorna och punkrockarna i Pussy Riot. De är åtalade för ”huliganism” för att i Moskvas kända Frälsarkatedral ha sjungit om att slänga ut Vladimir Putin.

Det är bara en av flera pågående processer mot ryska oppositionsaktivister.

Juristen och antikorruptionsbloggaren Aleksej Navalnyj – en av ledarna bakom vårens massprotester mot Putins återkomst till presidentposten – har för andra gången ställs inför rätta för anklagelser om förskingring, som han tidigare friats från.

Andra demonstranter sitter fängslade efter protester i samband med Putins tillträde i maj.

Ses som svaghet

Ska man gå på officiell statistik har de mindre än en procents chans att bli frikända. De dåliga oddsen är lika för alla, oavsett om åtalet gäller politisk aktivism eller andra brott. För i det ryska rättssystemet ses en frikännande dom som ett tecken på svaghet i den rättsliga kedjan, säger den ryske juristen Sergej Davidis vid människorättsgruppen Memorial i Moskva.

– Och staten gör inga misslyckanden. Om domaren beslutar att frikänna ses det som att han gör ett dåligt jobb, säger Davidis till TT.

Hela kedjan, från polis till domare, utvärderas utifrån sin statistik av fällande domar och riskerar avsked om den avviker från det förväntade, enligt Davidis. Högt uppsatta domare utses av presidenten själv och hans närmaste krets. Det krävs därmed inte nödvändigtvis direkta påtryckningar. Det hindrar dock varken Putin eller Medvedev från att tycka till offentligt om pågående rättsprocesserna och vad utfallet bör bli.

Försvaret har ett tufft jobb. I Pussy Riot-fallet har försvarare klagat på att de inte fått tillräckligt med tid att läsa igenom det 3 000 sidor långa åtalet, och att svarandena – som suttit häktade sedan i mars – inte fått tillräckligt med mat och sömn för att orka med rättens elvatimmarsdagar.

Sätter press

– Domstolarna accepterar oftast utredarnas krav att hålla någon fängslad, trots att lagen kräver allvarliga anklagelser för det. Det är ett sätt att sätta press, säger Davidis.

Fallet mot Navalnyj togs upp till prövning igen enbart för att den högste utredaren vid det ryska åklagarämbetet, Aleksandr Bastrykin, personligen krävt det, och Navalnyj hävdar att bevismaterialet är förfalskat.

Men just på grund av det stora internationella intresset har både Navalnyj och Pussy Riot bättre chans än andra att få en mildare dom, tror Sergej Davidis. Till exempel gav superstjärnan Madonna, på plats i Moskva för en egen konsert, i veckan sitt stöd till punktrion.

– De har en chans att försvara sig. Inte genom lagen utan genom den allmänna opinionen, säger Davidis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.