Dan Josefsson slår tillbaka kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och journalisten Dan Josefsson som skrivit boken ”Mannen som slutade ljuga” och är upphovsman till SVT-dokumentären ”Kvinnan bakom Quick” skräder inte orden när han kommenterar Psykologtidningens intervju med Sven Å Christianson.

– Att han inte skulle ha känt till det Margit Norell kallar för återgestaltningsteorin förrän han läst det i min bok, som han säger i intervjun, är inte sant. Jag citerar ju det Christianson själv skrivit om återgelstaltning i min bok, säger Josefsson och hänvisar till ett citat ur en vetenskaplig artikel av Sven Å Christianson utgiven på Oxford University press 1997*

Vidhåller teorin

Dan Josefsson vidhåller att teorin om bortträngda minnen var en central del i rättsprocesserna mot Sture Bergwall/Thomas Quick och att Sven Å Christianson spelade en avgörande roll för att teorin skulle få det genomslag den fick hos polis, åklagare och domstolar.

Fallet Thomas Quick

– Det hade inte blivit några blivit några rättegångar utan den och det inflytande Christianson hade i sin kraft som ansedd forskare och minnesexpert, hävdar Josefsson och tar bland annat upp domen i Therese Johannessen-målet som exempel. Där vittnade Sven Å Christianson som minnesexpert och sa ”att planerade och traumatiska händelser bevaras väl i minnet, men att det kan finnas skyddsmekanismer som omedvetet verkar för att förtränga minnesbilderna.”

”Förförts i massuggestion”

Sven Å Christianson säger i intervjun att människor dragits med känslomässigt och förförts i en massuggestion som skapats inom den journalistiska domänen och säger sig vara förvånad över att människor i hans egen profession dragits med i Josefssons problemformulering.

– Alla som läst min bok vet att den är helt genomskinlig, säger Dan Josefsson, det vill säga, jag använder direkta citat och redovisar alla källor minutiöst i 500 fotnoter och med 300 referenser.

– Den har tagits emot positivt av forskarvärlden och bland annat lett till ett internationellt symposium på Karolinska institutet. Sven Å Christiansons bok ”I huvudet på en seriemördare” har däremot blivit stoppad som kurslitteratur på Stockholms universitet. Det är alltså inte jag som har problem med min trovärdighet.

*Christianson, S.Å. & Engelberg, E. (1997). Remembering and forgetting traumatic events: A matter of survival. I: Martin A. Conway (red.), Recovered memories and false memories (s. 231-250). Oxford: Oxford University Press.)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet