Sture Bergwall och advokaten Angelica Rigborn delar inte Justitiekanslernas bedömning att Bergwall inte är berättigad till 15 miljoner kronor i skadestånd. Foto: Privat/TT

Bergwalls advokat: Kan bli aktuellt att stämma staten

Uppdaterad
Publicerad

Sture Bergwall kommer inte att få de 15 miljoner kronor i skadestånd han har begärt, meddelade Justitiekanslern (JK) i dag. Nu tittar hans advokat på om man kan gå vidare med en stämningsansökan mot staten.

Sture Bergwall och advokaten Angelica Rigborn delar inte Justitiekanslernas bedömning att Bergwall inte är berättigad till 15 miljoner kronor i skadestånd för att ha varit felaktigt frihetsberövad, säger Rigborn till SVT Nyheter efter att JK:s bedömning blivit offentlig.

– Vid en första anblick delar jag inte Justitiekanslerns beslut, men jag behöver gå igenom deras bedömning mer noggrant innan jag lämnar fler kommentarer, säger Rigborn.

Fallet Thomas Quick

Vill ha skadestånd för lidande

Bergwall anser att han har rätt till pengarna för det psykiska lidandet han har fått utstå, men JK menar att det inte är domarna som har lett till att Bergwall blivit frihetsberövad. Hans advokat säger nu att en stämningsansökan mot staten kan bli aktuell. 

– Vi ska titta på det mer noggrant innan vi beslutar hur vi ska gå vidare i ärendet, men om vi anser att det finns skäl kommer vi sannolikt att lämna in en stämningsansökan mot staten, säger Rigborn.

Sture Bergwall hade begärt ersättning för de 23 år då han satt frihetsberövad. Bergwall dömdes för åtta mord under perioden 1994 till 2001.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet