Han stod i centrum av en av de största rättsskandalerna i Sverige – detta har hänt.

Sture Bergwall kräver 15 miljoner av staten

Uppdaterad
Publicerad

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, har lämnat in en ansökan till Justitiekanslern om skadestånd på 15 miljoner kronor.

– Ja, vi har idag skickat in en skadeståndsansökan för det psykiska lidande Sture Bergwall utstått när han felaktigt suttit frihetsberövad i två decennier, säger hans jurist Angelica Rigborn till SVT Nyheter Dalarna.

Sture Bergwall erkände och fälldes för åtta mord och dömdes till rättspykiatrisk vård i Säter. År 2008 tog Sture Bergwall tillbaka alla tidigare morderkännanden under en intervjuserie med SVT-journalisten Hannes Råstam. Han beviljades resning och i november 2013 hade han frikänts från samtliga mord.

Fallet Thomas Quick

Det var dt.se som var först med att berätta om skadeståndsansökan.

Hur har ni kommit fram till beloppet 15 miljoner kronor?

– Vi har gjort en bedömning vad som är skäligt, säger advokat Angelica Rigborn.

Vad säger Bergwall själv idag?

– Han är lättad och glad att vi skickat in ansökan idag. Nu inväntar vi deras prövning. Vi avvaktar helt enkelt och väntar.

Hur mår Bergwall idag?

– Han mår bra idag, avslutar Rigborn.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet