Sture Bergwall är berättigad till skadestånd och staten bör ta ansvar, menar riksåklagaren i ett yttrande till Justitiekanslern. Foto: Vilhelm Stokstad, TT

Riksåklagaren: Sture Bergwall bör få skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

I ett yttrande till Justitiekanslern (JK) menar nu riksåklagaren att Sture Bergwall bör få skadestånd och att det är rimligt att staten får bära hela ansvaret för att han dömts på oriktiga grunder.

Sture Bergwall har själv begärt 15 miljoner kronor i skadestånd för lidande han utsatts för under Thomas Quick-åren.

Riksåklagaren (RÅ) nämner inget om hur stort skadeståndet bör vara utan överlåter åt JK att bestämma det om det blir så. Men i yttrandet understryks att det handlar om ett unikt fall med ”exeptionella omständigheter”.

– Riksåklagarens perspektiv är relevant för oss, men vi kommer i slutändan att fatta ett självständigt beslut säger  Kristoffer Kågström,handläggare på JK, till nyhetsbyrån Sirén.

Sture Bergwall

Sture Bergwall, eller Thomas Quick som han hette då, erkände över 30 mord. I sex rättegångar dömdes han för åtta mord till rättspsykiatrisk vård och han vårdades på den rättspsykiatriska kliniken i Säter.

I en SVT-dokumentär som gjordes av Hannes Råstam tog Sture Bergwall tillbaka alla erkännanden och förklarade att han var oskyldig. Då startades en ny rättsprocess och så småningom frikändes i samtliga fall.

När Sture Bergwall släpptes från den rättspsykiatriska kliniken i Säter valde han att flytta till västjämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet