Foto: SVT

Danmark delade ut fel poäng i ESC

Uppdaterad
Publicerad

Under Eurovisionfinalen gav Danmark Ukraina högst poäng av misstag. Det var en av jurymedlemmarna som missuppfattat rankningen. Nu ber hon om ursäkt. – Det var ett stort misstag och jag erkänner det fullt ut.

När Danmark delade ut poängen under lördagens Eurovision Song Contest fick vinnaren Ukraina av misstag tolv poäng istället för noll. Egentligen skulle Australien ha fått högst poäng.

– Mitt hjärta stod still. När du inser att du har gjort något fel, det är mycket obehagligt. När jag kom in och kunde se rösterna så såg jag att jag hade röstat motsatsen, säger jurymedlemmen och schlagersångerskan Hilda Heick till den danska tidningen BT.

Eurovision Song Contest 2016

Gav även Sverige fel poäng

Den slutgiltiga poängskillnaden mellan Ukraina och Australien skulle alltså bara ha varit nio poäng. Men misstaget påverkar inte det slutgiltiga resultatet.

Även Sverige fick fel poäng. Frans skulle egentligen ha fått sju poäng istället för fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet