Danmark skärper språkkrav för familjeåterförening

Uppdaterad
Publicerad

Danmark kräver 50 timmars språkundervisning i veckan i tre månader, betalade ur egen ficka för för den som vill återförenas med sin familj och få permanent uppehållstillstånd.

Nu vill Venstre-Konservative regeringen och Dansk Folkeparti höja kraven till att motsvara de för främmande språk i årskurs 9, skriver Sydsvenskan. I dag är kravet ett ”ytterst enkelt språk” för att få permanent uppehållstillstånd.

Dansk Flygtingshjælp och Röda Korset räknar med att det krävs 600 timmars undervisning som ska hinnas med under tre månaders turistvisum. Det skulle innebära 50 timmars undervisningstimmar per vecka. Kostnaden beräknas till 50 000 kronor för en person.

Kritiker menar att det hela handlar om att minska antalet återföreningar, rapporterar Sydsvenskan.

Flera andra länder ställer liknande krav på språkkunskaper men då handlar det om medborgarskap, inte om permanent uppehållstillstånd, uppger Sydsvenskan.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.