Danmarks Radio Foto: DR

Danmarks Radio vill lägga ned tv-kanaler

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks Radio, DR, vill lägga ned kanalen DR3 och på sikt endast visa tv via streamingtjänsten DRTV.

Förslagen presenteras på det danska public service-bolagets hemsida.

Enligt förslaget från DR vill man börja med att lägga ned tv-kanalen DR3 för att därefter stänga ned ytterligare kanaler och istället lägga resurserna på streamingtjänsten DRTV, enligt den danska dagstidningen BT.

Anledningen till detta är, enligt det danska public service-bolaget, att danskarnas medieanvändning hela tiden blir alltmer digitalt renodlad.

DR skriver även att man nu arbetar för att ”färre program med högre kvalitet ska prioriteras”.

I inlägget understryker man också att danskarna ”kanske är så vana vid danskt kvalitetsinnehåll att man tar det för givet, trots att de danska programmen befinner sig under större press än någonsin på grund av internationella aktörer som Facebook, Google och Netflix.”

Offentligt ägd kanal privatiserad

Utspelet från Danmarks Radio följer på de förändringar på den danska mediamarknaden som inleddes i och med att landet fick en ny trepartiregering i november 2016.

Då öppnade den då nytillträdda kulturministern Mette Bock för att fler aktörer än DR skulle kunna leverera public service.

Bock avviserade även en privatisering av den offentligt ägda tv-kanalen TV2, vilken tidigare vid sidan om DR var den enda offentligt ägda kanalen i landet.

Även nedskärningar inom DR stod på den danska kulturministerns program, och i maj gick journalisterna på företaget med på en lönefrysning under de följande två åren för att undvika att medarbetare sägs upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.