Foto: Anders Wiklund/TT

Danschefer larmar om krisläge för dansen

Uppdaterad
Publicerad

Sju danschefer vid landets stora institutioner larmar om att coronakrisen slår hårt mot danskonsten. Den kritiserade krisfond på 20 omfördelade miljoner från Stockholms stad omfattar inte enskilda danskonstnärer, skriver de i Dagens Arena.

I en artikel i Dagens Arena argumenterar sju danschefer för att kulturnämnden i Stockholms stad bör öka krisstödet och se till att det omfattar enskilda konstnärer.

Istället för att tillföra nya pengar omfördelade nämnden 20 miljoner kronor från kulturstödet till en krisfond, vilket redan har fått kritik. Oppositionens (S, V, Fi) förslag till en krisfond med 35 nya miljoner röstades ner.

Coronaviruset och kulturen

Även danscheferna menar nu att det rycker undan mattan för enskilda danskonstnärer som inte omfattas av fonden och som mister chansen att söka kulturstöd. Stina Dahlström, verksamhetschef vid Cullbergbaletten, Mia Larsson, danschef på Riksteatern och Johannes Öhman, konstnärlig ledare på Dansens Hus i Stockholm, är några av dem som understryker att scenerna är beroende av de fria konstnärerna.

”I krisen blir det extra tydligt hur skör dansen är i Sverige. Förhoppningsvis kan vi snart bjuda in publiken att uppleva dans igen, men då måste det finnas konstnärer kvar som kan stå på och bakom scenen”, skriver de.

Under fredagen presenterar regeringen hur kulturens krispaket på 500 miljoner kronor ska fördelas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet