Dansfest inställd efter saftig polisnota

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 700.000 kronor. Så mycket ville polisen i Östergötland ta betalt för att bevaka en dansfest i Norrköping. Arrangörerna bakom festen har inte så mycket pengar och tvingas nu ställa in hela evenemanget.

Majestiq 12, som festen heter, var tänkt att äga rum den 5 november på en arena i Norrköping.

– Jag accepterar att polisen vill prioritera sina resurser och tar ut en avgift. Men att det skulle behövas 77 poliser i tio timmar och till det priset är inte rimligt. Vi arrangerar en vanlig fest med dansmusik för max 2.500 personer, säger Anders Gummesson, pressansvarig för huvudarrangören, Stadium Arena AB till Norrköpings Tidningar.

Polisnotor för evenemang

På Polisen menar man att det inte är relevant om avgifterna blir för höga för arrangören.

– Vi tar inte ställning till det när vi tar beslut om hur stor insats som behövs. Det är helt andra saker ligger till grund för vårt beslut. Sedan är det upp till arrangören om de vill betala för att genomföra festen trots att vi ser det som ett högriskevent, säger Jan Mattsson till tidningen.

Inte dra förhastade slutsatser

Polisen grep ett 60-tal personer, de flesta misstänkta för ringa narkotikabrott, i samband med förra årets upplaga av Majestiq 12. Men man betonade samtidigt att det inte var något som skulle ligga arrangörerna i fatet inför kommande evenemang:

– Man ska nog inte dra några förhastade slutsatser om att det är mer narkotika där än på andra ställen, sade en polis då.

Stor upprördhet

Nyheten om att arrangörerna tvingats ställa in dansfesten har mötts av stor upprördhet i sociala medier, som Facebook och Twitter.

På Majestic 12:s sida på Facebook diskuteras polisens arvodesanspråk flitigt. Besökarna uppmanas också att ta direkt kontakt med polisen för att uttrycka sin åsikt om kraven på arrangören.

Stor skillnad

Rikspolisstyrelsen införde i våras nya riktlinjer för hus polisen runt om i landet skulle ta ut avgifter för bevakning i samband med olika typer av evenemang.

Avgifterna mellan olika län och olika typer av konserter eller festivaler kan dock variera stort. Enligt en sammanställning som TT Spektra gjort behövde exempelvis festivalen Sweden Rock inte betala en krona för polisens arbete i samband med festivalen.

Anders Silvergren Blåder/Kulturnyheterna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisnotor för evenemang

Mer i ämnet