Frågan om man får benämna den grönländska ursprungsbefolkningen som ”eskimåer” har nu nått regeringsnivå i Danmark. Foto: TT

Dansk debatt om ordet ”eskimå” uppe på regeringsnivå

Publicerad

Ordet ”eskimå”, som hänvisning till ursprungsbefolkningen på Grönland, har stått i centrum i dansk kulturdebatt under sommaren. Under torsdagen frågades kulturministern ut av Folketinget om Nationalmuseums beslut att stryka ordet från sina utställningar, rapporterar danska Politiken.

I kölvattnet av Black lives matter-demonstrationerna meddelade en av Danmarks glasstillverkare i somras att de ändrar namnet på en sina populära glassar – och i juli plockades ordet bort från den utställningen ”Eskimåer och Grönland” som visats på Nationalmuseet i Köpenhamn sedan 1992.

– Det råder ingen tvekan om att vi på Nationalmuseet måste sluta använda ”eskimå”, eftersom det uppfattas som nedsättande av många som bor i områdena från vilka många föremål som Nationalmuseet har samlat kommer ifrån, sade Museidirektören Martin Appelt till tidningen Politiken.

Frågade ut kulturministern

Debatten har fortsatt och under torsdagen togs den den upp i kulturutskottet i det danska folketinget.

Kulturutskottet med Dansk folkepartis Pernille Bendixen i spetsen hade kallat till sig den socialdemokratiska kulturministern Joy Mogensen för att höra hennes ståndpunkt.

Pernille Bendixen och hennes parti är kritiska till Nationalmuseums agerande, och menar att museet viker sig för politisk korrekthet.

– Det är att sopa historien under mattan. Jag vill förmedla historien som den var och behålla de ord som vi använde vid den tiden, sade hon till Altinget.

”Bör finnas kvar i historiska källor”

Kulturminister Joy Mogensen svarade att hon anser att Nationalmuseum gör rätt när de stryker ordet från sin ”samtida kommunikation”, alltså från reklam och titlar på sina utställningar.

– Man visar att befolkningen i de arktiska regionerna faktiskt var mycket mer än bara än termen ”eskimå”, sade hon.

– Det är en balansgång att inte förolämpa någon och därmed upprepa misstagen från det förflutna, men samtidigt inte sopa vår historia under mattan.

Samtidigt menar underströk Mogensen att hon tycker att ordet bör få finnas kvar i museets samlingar och historiska källor.

Är en del av Danmark

Enligt den danska ordboken hänvisar ”eskimåer” till personer som ”tillhör de ursprungliga asiatiska folken som bor i de arktiska regionerna på Grönland”. Det står också att ordet kan tolkas som kränkande och att ordet ”inuiter”, som innefattar ursprungsbefolkningen i norra Kanada, Alaska och Sibirien, hellre bör användas.

Grönland är en del av kungariket Danmark, men har en hög grad av självstyre. Dock innefattar det inte utrikes-, säkerhets- och valutapolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.