• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

En skolklass 1947 i USA:s nordligaste punkt Nuvuk, eller Point Barrow som brittiska upptäcktsresande namngav det. Vivi Vold, grönländsk inuit till höger. Foto: SVT arkiv/privat

Därför kan ordet ”eskimå” uppfattas som stötande

Uppdaterad
Publicerad

Glassmärken stryker det, fotbollslag slopar det och en utställning på Nationalmuseum i Köpenhamn har avlägsnat det. Allt färre vill förknippa sig med ordet ”eskimå” som i allt högre grad anses vara ett nedsättande ord.

– Det råder ingen tvekan om att vi på Nationalmuseet måste sluta använda ”eskimå”, eftersom det uppfattas som nedsättande av många av dem som bor i de här områdena från vilka många av föremålen som Nationalmuseet har samlat kommer.

Så sa museidirektören Martin Appelt på Nationalmuseum i Köpenhamn när de i slutet av juli bestämde sig för att ta bort ordet ”eskimå” ur utställningen ”Eskimåer och Grönland”.

Ordet har vållat debatt både i och utanför de arktiska regionerna. Grönländska inuiten Vivi Vold tycker att begreppet är problematiskt.

– Vi får inte chansen att bestämma vad vi ska bli kallade, utan det är folk utifrån som avgör det, säger hon.

Hör henne berätta mer om hur debatten ser ut på Grönland i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.