Edmonton Eskimos Vidal Hazelton, till vänster, i kamp med en Calgary-spelare. Foto: TT

Edmonton stryker ”Eskimos” ur namnet

Uppdaterad
Publicerad

Laget i kanadensisk fotboll, Edmonton, stryker ”Eskimos” ur namnet.

Därmed följer man i Washington Redskins spår som tagit bort sitt tilläggsnamn. ”Vi ska göra en omfattande förnyelseprocess”, skriver klubben som kommer att behålla loggan med ”EE” precis som sina färger i guld och grönt.

Klubben kommer under tiden att heta ”EE Football” eller ”Edmonton Football Team”.

Corona och idrott

Det är oklart när klubben kan börja spela under sitt nya namn. Ligan, CFL, sköts upp i juni på grund av coronapandemin och det är inte bestämt när den kan återupptas.

Så sent som i februari lät klubben meddela att man skulle behålla namnet ”Eskimos” efter en ett år lång utredning, men efter dödsmisshandeln av George Floyd och Black Lives Matter-rörelsens starka påverkan har läget ändrats radikalt.

Cleveland Indians ändrar sitt namn

”Mycket har hänt sedan vi tog beslutet i februari”, skriver klubben nu, enligt AP.

Även basebollaget Cleveland Indians kommer att ändra namnet.

Kanadas nationella inuit-organisation krävde 2015 att Edmonton skulle ta bort ”Eskimos” ur namnet eftersom det är uppkallat efter en etnisk folkgrupp. Däremot kommer USA:s inuit-förening att fortsätta att använda ordet eskimå.

KLIPP: Frölundas logga kan bytas ut (7 juli, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet