Dan Park. Foto: TT

Dansk konsthall ställer ut Dan Park – konstnärer hotar dra sig ur

Uppdaterad
Publicerad

Utställningen Den politiske kunst på den danska ön Læsø ska ställa ut verk av bland andra Dan Park, dömd för förtal och hets mot folkgrupp, och den kontroversiella danske konstnären och politikern Uwe Max Jensen.
Nu hotar konstnärer som skulle bidra till en annan utställning på Læsø Kunsthal att dra tillbaka sin medverkan.

Ai Weiwei, Banksy, Lars Vilks, Dan Park och Uwe Max Jensen är några av de konstnärer som står bakom verk som planeras ställas ut på utställningen Den politiske kunst som öppnar den 7 juni på danska Læsø Kunsthal.

Några av utställarna har dock fått andra konstnärer som ställer ut på konsthallen att tänka om, berättar Læsø Kunsthals konstnärlige ledare.

– De har skickat ett ultimatum, att jag skulle ta bort två namn ur programmet, säger den konstnärlige ledaren Jon Eirik Lundberg till Danmarks Radios Kulturen i P1. Lundberg har dock sagt nej till att stryka namn.

Dömd för hets mot folkgrupp

Jon Eirik Lundberg vill inte namnge de konstnärer som hotat att dra sig ur, men Danmarks Radio har varit i kontakt med flera av dem. De önskar inte kommentera saker vidare.

Uwe Max Jensen är dansk ”provokationskonstnär” och har bland annat dömts till 30 dagars fängelse för våldbrott efter ett performance som spårat ur. Han är även folketingskandidat för partiet Stram Kurs, som bland annat vill  att islam ska förbjudas i Danmark i så hög utsträckning som möjligt.

Dan Park har flera gånger dömts för hets mot folkgrupp och förtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer