Skådespelaren Trine Dyrholm och regissören Susanne Bier är två som skrivit under uppropet. Foto: TT

Danska filmstjärnor i upprop mot sexism

Uppdaterad
Publicerad

”Vi har inte gjort tillräckligt”. Så lyder slutsatsen i ett öppet brev undertecknat av 664 skådespelare, regissörer, producenter och andra i den danska filmindustrin som tar ton i ett gemensamt uttalande mot sexism.

Bland de som har undertecknat brevet finns bland andra Oscarsvinnande regissören Susanne Bier, producenten Vibeke Windeløv och skådespelarna Pilou Asbæk, Sofie Gråbøl, Trine Dyrholm och Lars Mikkelsen.

Enligt brevet, publicerat i tidningen Information, vill representanterna för den danska filmindustrin ”göra upp med sexismen i branschen”.

”Vi vill skapa en öppen dialog som kan göra oss alla mer medvetna om hur vi hanterar dessa ärenden i framtiden – för vi är inte tillräckligt bra än”, heter det bland annat.

Började med uttalande om kränkande beteende

Uttalandet kommer efter att Emilia Moth, produktionsassistent på produktionsbolaget Danish Documentary, i september anklagade en regissör för kränkande beteende. Moths ord möttes av tystnad från branschen, en tystnad som nu bryts.

”Vi undertecknar detta brev för att visa vårt stöd till det mod som krävdes av Emilia för att ensam våga träda fram, och för att visa vår solidaritet med alla dem som inom vår bransch har utsatts för liknande beteende”, står det i brevet.

Sigrid Dyekjær, filmproducent och delägare i Danish Documentary, har tidigare avböjt att kommentera ärendet med hänvisning till att det är ett enskilt personalfall. Till Information skriver Dyekjær nu att bolaget ”står bakom budskapet” i det öppna brevet och ”beklagar händelserna Moth har varit med om”.

Tidigare har den danska mediebranschen och musikbranschen också varit i liknande protest mot sexism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.