Dante Alighieri, porträtt av konstnären Domenico Peterlini.

Dante Alighieris ättling överklagar 700 år gammal korruptionsdom

Uppdaterad
Publicerad

En ättling till den italienske poeten och författaren Dante Alighieri hoppas kunna rentvå sin förfader i rätten – 700 år efter att Alighieri dömdes till döden för korruption, rapporterar The Guardian.

Domen mot Dante Alighieri, mest känd för att ha skrivit Den gudomliga komedin, föll 1302 i italienska Florens.

Nu tar alltså hans ättling, astrofysikern Sperello di Serego Alighieri, strid för att upphäva rättens beslut, något även DN skrivit om.

Vägrade acceptera dom

Ättlingen menar att domen var felaktig och en del av ett politiskt spel mellan den Vita och Svarta fraktionen i 1300-talets Florens.

Dante tillhörde den vita fraktionen och dömdes först till böter och två års exil i samband med att den Svarta fraktionen tagit makten.

Efter att ha ignorerat domen dömdes han senare till döden för korruption.

Jämförs med domen mot Galilei

Om Dantes dom nu skulle upphävas är det inte första gången ett känt italienskt geni blir rentvådd i efterhand.

I ett uttalande till italienska tidningar säger Sperello di Serego Alighieri att domen mot hans förfader kan likställas med den som föll mot Galileo Galilei.

Galilei dömdes till husarrest för sin forskning 1633, men domen upphävdes år 2000.

Fritt att överklaga

Det finns ingen preskriptionstid på den här typen av domar och det är fritt fram för ättlingar att överklaga, förutsatt att det framförs nya bevis för den anklagades oskuld, skriver The Guardian.

Frågan om frikännande av Dante Alighieri kommer att tas upp på en konferens i maj där inbjudna historiker, jurister och lingvister deltar.

Man har även bjudit in Cante de Gabrielli da Gubbio – ättling till ämbetsmannen som dömde Dante till döden år 1302.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer