Därför är Matrixfilmerna en metafor för tillvaron som transperson

Uppdaterad
Publicerad

Matrixfilmernas tillskruvade cyberpunkuniversum har tolkats på många sätt – men ursprungsidén föddes ur upplevelsen av att vara transperson. Nu undrar fansen vad den nya filmen kommer att innehålla.

– Möjligheten att göra explicita transteman i den nya filmen finns ju, för nu tror jag att det är okej, säger kulturjournalisten Maria Hymna Ramnehill.

Förra året bekräftade Lilly Wachowski, den ena hälften av regissörsduon bakom Matrixfilmerna, det som fans länge spekulerat kring: The Matrix gestaltar upplevelsen av könsdysfori och att leva som transsexuell.

När Lilly och Lana Wachowski regisserade den första Matrixfilmen var deras förnamn Andy och Larry. Under efterföljande år har båda två kommit ut som transsexuella och genomgått könskorrigeringar.

Den nya filmen The Matrix Resurrections är regisserad av enbart Lana Wachowski. Kulturjournalisten Maria Hymna Ramnehill har sett två trailerklipp som kommit ut.

– Jag blev lite nyfiken. Den första filmen kom 1999. Det fanns inte offentliga transpersoner då – inte på tv eller i film, säger hon.

Mystisk trailer

Klippen, där Keanu Reeves och Carrie-Anne Moss återigen syns i rollerna som Neo och Trinity, är mystiska och avslöjar inte mycket om handlingen. Men på sociala medier och filmsajter bubblar teorierna om att transtemat kan återkomma i den nya filmen.

– Möjligheten att göra explicita transteman i den nya filmen finns ju, för nu tror jag att det är okej, säger Maria Hymna Ramnehill.

Hon pekar på sådant som i den första Matrixfilmen går att känna igen som transerfarenheter. Som när karaktären Agent Smith envisas med att kalla Neo för ”Mr. Anderson”, och därmed förneka Neos rätta identitet.

– Själva grundhistorien i filmerna handlar ju om skillnaden mellan den fysiska kroppen och ens självbild. Och det är ju så klart en skillnad som ofta blir akut i transpersoners fall, säger hon.

”Visar att man kan finnas”

Idag har transpersoner blivit mer synliga i både verkligheten och på film och tv. Syskonen Wachowski har bland annat skapat Netflix-serien Sense8 där en av huvudpersonerna är transsexuell.

– Jag tror att det är jätteviktigt att de finns – systrarna Wachowski, skådespelare här i Sverige som Saga Becker. Det betyder jättemycket för transpersoner som är på väg att komma ut och redan har kommit ut. Att se att man kan finnas och ha ett vanligt liv, Maria Hymna Ramnehill.

Matrix Resurrections har biopremiär 22 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.