Därför behöver ”cancel-kulturen” inte drabba H.P Lovecraft

Uppdaterad
Publicerad

Fans förfasas och inspireras av H.P Lovecrafts världar, fyllda av kosmisk skräck och existentiellt mörker. Men en del av hans verk och många av hans brev, genomsyras också av en hårdför rasism. Något som HBO-serien Lovecraft country sätter i centrum av berättelsen.

H.P Lovecraft är en av 1900-talets mest inflytelserika skräckförfattare. Hans tentakler syns överallt i populärkulturen. Skräckmästarens mardrömslika berättelser är fyllda av kosmisk fasa och hans romankaraktärer står ofta ensamma och på gränsen till nervsammanbrott, inför både ett likgiltigt universum och monstruösa bläckfisklika väsen.

Stephen King, Joyce Carol Oates och Michel Houellebecq har alla tagit stort intryck, liksom många andra filmregissörer, författare och tv-spelsskapare. Men Lovecrafts arv är också kontroversiellt. En del av hans berättelser och många av hans kvarlämnade brev, vittnar om att han var en utpräglad rasist, även efter sin egen tids mått mätt. Något som ibland lett till splittring bland hans fans. 

– Det är något som syns i flera av hans verk, bland annat boken Call of Cthulhu. Men i och med att intresset för Lovecraft växer och att vi pratar mer om honom, pratar vi också mer om det här. Tidigare var det något som sopades under mattan, säger Gabrielle de Bourg, författare och rollspelskonstruktör. 

Aktuell i HBO-serie 

Tv-serien Lovecraft country både inspireras av och gör upp med författarens rasistiska eftermäle. Serien kretsar kring en svart familj, personer som antingen varit osynliga, eller skurkaktiga i Lovecrafts noveller, som under amerikanskt 1950-tal tvingas möta både diskriminering och tentakelmonster. Att serien tar sig stora friheter med sin inspirationskälla verkar vara genomgående bland de som idag bygger vidare på Lovecrafts världar.

– Eftersom Lovecraft är ”öppet” det vill säga att hans verk är allmängods, gör det att vi kan tolka om dem, vi kan ifrågasätta dem och skapa något nytt. Vi behöver inte vara fast i vad han tyckte, säger Gabrielle de Bourg, som varit med och skrivit den svenska utgåvan av rollspelet, Call of Cthulhu. 

Carl Michael Edenborg, som själv varit med och gett ut Lovecraft på svenska i vuxen ålder, tycker inte att Lovecrafts verk borde förses med varningstexter eller stoppas från att läsas. 

– Nej tvärtom! Cancel-kulturen behöver inte drabba Lovecraft. Tvärtom tycker jag att det är givande att veta att han var rasist, det är det som Michel Houellebecq också driver i sin bok (H.P. Lovecraft – emot världen, emot livet, reds anm.). För att förstå laddningen i hans texter är det bra att veta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.