Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om ”Tillsammans 99” till regissören och skådespelarna.

Därför får inte Ola Rapace vara med i nya ”Tillsammans 99”

Uppdaterad
Publicerad

”Det är töntigt med uppföljare” slår regissören Lukas Moodysson fast på en pressträff för filmen Tillsammans 99. Ändå kände han att det var dags att se vad som hänt med gänget i kollektivet från succéfilmen från år 2000.

”Tillsammans” inleds med en radiorapport om att den spanske diktatorn Francisco Franco har dött. Året är 1975 och i kollektivet Tillsammans bor människor som med olika bevekelsegrund vill fly familjenormer och leva enligt tidens vänsterideal.

I den nya filmen, som har premiär 2023, har året hunnit bli 1999 och Göran och Klas försöker ensamma upprättahålla ett minikollektiv. Filmen kommer att handla om en återförening med de tidigare Tillsammans-medlemmarna.

”Utanför min kontroll”

Sedan ”Tillsammans” spelades in har skådespelaren Mikael Nyqvist, som spelade Rolf gått bort. De flesta av barnen, undantaget grannpojken Fredrik (Henrik Lundström) kommer inte heller att vara med, eftersom Moodysson inte ville skildra en ”generationskonflikt”. Inte heller Ola Rapace återvänder i rollen som Lasse, utan ersätts av Jonas Karlsson.

– Det är beslut som ligger utanför min kontroll, det är SF, som är medproducent som bestämt det, säger Lukas Moodysson.

Kulturnyheterna har sökt SF som inte kommenterat beslutet, men Ola Rapace hälsar via sin agent att det inte är konstigt att byta ut skådespelare ibland och att ”det ska bli spännade att se Jonas Karlssons tolkning av Lasse”.

”Blev äldre och äldre”

”Tillsammans 99” blir Lukas Moodyssons första uppföljare. Efter publiksuccérna med ”Fucking Åmål” och ”Tillsammans” ägnade han sig en period mest åt smalare projekt som traffickingskildringen ”Lilja 4-ever” och experimentfilmen ”Container”. Efter att ha varit ointresserad av en till kollektivfilm efter 5, 10 och 15 år började han till slut fundera över vad som hänt med gänget som nu är i 55-årsåldern.

– Det hängde ihop med att jag blev äldre och äldre och äldre och till slut blev jag så gammal att karaktärerna började bli intressanta igen, säger Lukas Moodysson.

Se intervjun med Lukas Moodysson och skådespelarna Gustaf Hammarsten (Göran) och Anja Lundqvist (Lena) i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.