Därför skapar Rushdies ”Satansverserna” så mycket ilska

Uppdaterad
Publicerad

I början av 1989 uttalade Irans dåvarande andlige ledare Ayatollah Ruhollah Khomeini en fatwa över författaren Salman Rushdie med anledning av hans bok ”Satansverserna”. Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson förklarar varför boken skapade så mycket ilska.

I helgen attackerades Salman Rushdie under ett framträdande i delstaten New York i USA. Författaren knivhöggs i halsen och buken och gärningsmannen kunde gripas efter att ha brottats ner av personer ur publiken. Sedan i söndags är Rushdie talbar och behöver inte längre vårdas i respirator. 

Flera attacker

Ilskan mot Salman Rushdies ”Satansverserna” har drabbat fler än författaren själv. 1991 dödades ”Satansversernas” japanske översättare Hitoshi Igarashi och samma år knivhöggs bokens italianske översättare i sin lägenhet i Milano. 1993 sköts den norske förläggaren William Nygaard med tre skott kort efter att hans förlag publicerat en översättning av boken. Nygaard överlevde mordförsöket.

– ”Satansverserna” är en sorts satir över delar av islams historia och sår en del tvivel kring Koranens bakgrund och huruvida det är Guds ord, säger Jesper Bengtsson, ordförande för svenska PEN.

Hör honom berätta mer om boken i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.