Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Författarkollegor har hört honom sjunga I Will Survive” – hör utrikesreporter Tilde Lewin om Salman Rushdies tillstånd i klippet. Foto: Grant Pollard/AP och Lars Lyrefelt

Iran nekar till inblandning i dådet mot Salman Rushdie

Uppdaterad
Publicerad

I ett första uttalande efter attacken mot Salman Rushdie förnekar Iran all inblandning och säger att författaren har sig själv att skylla.

Indisk-brittiske Salman Rushdies hälsa har förbättrats något efter knivattacken 12 augusti, han uppges nu kunna andas utan respirator och är talbar.

– En man med en kniv kan inte tysta en man med en penna, sade New Yorks guvernör Kathy Hochul om Salman Rushdie under ett tal på söndagen i Chautauqua, New York. Samma plats där knivattacken mot Rushdie skedde.

Kollegor berättar

Upprörda reaktioner och personliga minnen från politiker och branschkollegor hörs och syns i media runtom i USA enligt Tilde Lewin, SVT:s korrespondent i USA.

– Det är framförallt hans personlighet som man hör mest om. Författarkollegor som berättar om när de hört honom sjunga karaoke med Gloria Gaynors låt “I will survive”. En annan kollega berättar om när Rushdie spelar sig själv i en tv-serie där huvudpersonen får en fatwa och då får goda råd av Rushdie. 

Enligt ett Twitter-inlägg från sin son är Rushdie i fortsatt i kritiskt tillstånd men har sakta återfunnit sin “energiska och trotsiga humor”. 

Hör Tilde Lewin berätta mer om författarens tillstånd och reaktionerna i landet i klippet ovan.

Dödshot sedan 80-talet

Salman Rushdie har levt under ständig bevakning sedan hans bok ”Satansverserna” gavs ut 1988. Boken uppfattades som kontroversiell av delar av den muslimska världen och ledde till starka protester. Den iranska andliga ledaren Ayatollah Ruhollah Khomeini uttalade därmed en så kallad fatwa och prispengar för den som dödade Rushdie.

Under måndagsmorgonen uttalar sig Iran för första gången om attacken. Nasser Kanaani, talesperson för det iranska utrikesdepartementet, nekar till att Iran på något sätt skulle vara inblandat i attacken mot Rushdie.

– Med anledning av attacken på Salman Rushdie i USA anser vi att ingen utom Rushdie och hans supportrar bär skulden. Ingen har rätt att anklaga Iran för detta, säger Kanaani vid en pressträff i Teheran, enligt nyhetsbyrån AP.

En 24-årig man greps efter dådet och misstänks för mordförsök, det är dock ännu oklart vad hans motiv för attacken ska ha varit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salman Rushdie har levt under dödshot sedan slutet på 80-talet. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.