Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser hotbilden mot Rushdie ut idag.

Starka reaktioner efter knivdådet mot Rushdie

Uppdaterad
Publicerad

Knivattacken mot författaren Salman Rushdie väcker starka reaktioner i omvärlden. Såväl världsledare som andra kulturmedarbetare uttrycker avsky för attacken.

– Vårt stöd för Rushdie och för åsikts- och yttrandefriheten är starkare än någonsin, skriver Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare i ett SMS till SVT Nyheter.

På fredagen knivhöggs den brittisk-indiske författaren Salman Rushdie under en föreläsning på en scen i Chautauqua, nordväst om New York.

”Det är ett förfärligt dåd, jag hoppas innerligt att Rushdies skador inte släcker hans liv eller tystar hans röst. Vårt stöd för Rushdie och för åsikts- och yttrandefriheten är starkare än någonsin”, skriver Mats Malm i ett SMS till SVT Nyheter.

Även Storbritanniens avgående premiärminister, Boris Johnson, beklagar attacken.

”Jag är förfärad över att Sir Salman har blivit knivskuren medan han utövade en rättighet som vi aldrig bör sluta försvara. Just nu är mina tankar hos hans nära och kära. Vi hoppas alla att han är okej”, skriver Johnson på Twitter.

Rushdie är brittisk medborgare och adlad.

”Kan inte komma på en liknande attack”

Rushdie är även före detta ordförande för organisationen Amerikanska PEN, som ger stöd åt hotade och fängslade författare och försvarar det fria ordet.

”Vi kan inte komma på en liknande våldsam attack på en författare på amerikansk mark. Salman Rushdie har i årtionden blivit en måltavla för sina ord men har aldrig ryggat tillbaka”, säger Amerikanska PEN:s nuvarande ordförande Suzanne Nossel i ett uttalande.

Ordföranden för Svenska PEN, Jesper Bengtsson, säger till SVT Nyheter att attacken är ett hot mot hela yttrandefriheten.

– Det är oerhört tragiskt. Hoten mot honom har hela tiden varit ett hot mot hela yttrandefriheten. Inget annat fall har heller engagerat yttrandefrihetsarbete i lika stor utsträckning.

Muslimska rådet fördömer

Muslimska rådet i Storbritannien fördömer attacken:

– Sådant våld är fel och förövaren måste ställas inför rätta, skriver organisationen på Twitter.

”Fruktansvärda nyheter”, skriver författaren J.K. Rowling på Twitter medan hennes kollega, Stephen King, skriver att han ”hoppas att Salman Rushdie är okej”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.