Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författaren Salman Rushdie attackerad på scen i New york Foto: Gene J. Puskar/AP/Hayoung Jeon/EPA/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Salman Rushdie vaken och talbar igen efter knivattacken

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar efter knivattacken mot Salman Rushdie bekräftar den indisk-brittiska författarens agent att han har påbörjat ”resan mot återhämtning”.

– Det kommer att ta lång tid, det handlar om svåra skador, men hans hälsotillstånd är på väg åt rätt håll, säger Andrew Wylie till Reuters.

Vid elva på fredagsmorgonen lokal tid höll 75-åriga Salman Rushdie en föreläsning i Chautauqua, nordväst om New York. När en man som enligt vittnesuppgifter var maskerad stormade scenen höggs eller slogs Rushdie mellan tio till tjugo gånger, enligt en AP-reporter som var på plats.

Enligt andra vittnen varade attacken i runt 20 sekunder.

Senare bekräftade delstatspolisen att Salman Rushdie huggits med kniv i halsen och buken. Ytterligare en person på scenen blev offer när han ådrog sig en lindrigare huvudskada.

Medlemmar ur publiken och personal brottade ner gärningsmannen som greps av polis. Den mordförsöksmisstänkta 24-åriga mannen kommer från grannstaten New Jersey.

Omfattande skador

Salman Rushdie fördes till sjukhus och under natten gick författarens agent Andrew Wylie ut med en uppdatering.

– Rushdie kommer troligtvis förlora ett öga, sade han tidigt på lördagsmorgonen, enligt Reuters.

Nerverna i ena armen var även de skadade enligt agenten som även berättade att levern fått stickskador.

Ungefär ett dygn senare rapporterade AP att läkarna tagit bort respiratorn och att Salman Rushdie återigen var talbar.

Uppgiften om att Rushdie inte längre behöver vård i respirator bekräftas av hans son, som säger till AFP att han är ”oerhört lättad” över beskedet.

Författarkollegan Aatish Taseer twittrade att Salman Rushdie hade ”börjat ”prata (och skoja)”. Uppgifterna bekräftas av agenten Andrew Wylie som idag gick ut med uppdateringen om att författaren börjat sin resa mot återhämntning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens presskonferens efter knivdådet mot Salman Rushdie

Under ständig övervakning

Salman Rushdie har levt under ständig beskydd sedan han gav ut boken ”Satansverserna” 1988. En av rollfigurerna tolkades av flera som en karikatyr av profeten Muhammed, vilket väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen.

Ett år efter att boken gavs ut utfärdade Irans högste ledare ayatollah Ruhollah Khomeini en fatwa som krävde Rushdies död. Enligt Reuters har iranska organisationer, några kopplade till regeringen, utlovat en belöning på miljontals dollar till den som utför mordet.

Fredagens föreläsning handlade om hur USA fungerar som en asylplats för författare och konstnärer i exil, skriver arrangörerna på sin hemsida.

Se SVT:s sändning om attacken på SVT Play

Det här är Salman Rushdie:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salman Rushdie har levt under dödshot sedan slutet på 80-talet. Foto: TT

Salman Rushdie är en indisk-brittisk författare som slog igenom med romanen ”Midnattsbarnen” 1981. Men det var inte förrän han släppte boken ”Satansverserna” 1988 som han blev världskänd. Boken provocerade Irans högste ledare ayatollah Ruhollah Khomeini så till den grad att han utfärdade en dödsdom mot Rushdie.

– Det enda sättet att leva i ett fritt samhälle är att känna att du har rätt att säga och göra saker, sa Rushdie vid bokens 20-års jubileum till BBC.

Salman Rushdie har skrivit totalt 12 romaner, bland annat ”Morens sista suck”, ”Marken under hennes fötter” och ”Clownen Shalimar”.

Den senaste, ”Quichotte”, kom 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer