Idéhistorikern David Karlsson frias från förtalsanklagelser Foto: SVT

David Karlsson frias från förtalsanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot idéhistorikern David Karlsson är avslutad. Karlsson frias från anklagelserna om förtal av Nya tider-skribenten Axel W Karlsson. Juryns utslag går inte att överklaga.

– Jag fick reda på att jag blivit friad för knappt en timme sedan, så jag är lite omtumlad just nu. Men så klart är jag glad över beskedet, säger David Karlsson till Kulturnyheterna.

Ska man tala med nazister? Så hette antologin i vilken David Karlssons essä ingick, och som handlade om Nya tiders närvaro på Bokmässan. Essän beskrev hur prästen Axel W Karlsson gått från att vara socialdemokrat till att bli Sverigedemokrat och Nya tider-skribent.

Beskrivits som rättshaverist

Efter att essän publicerats anmälde Axel W Karlsson skribenten David Karlsson för förtal. Dels på grund av formuleringar om hur Axel W Karlssons anställning hos Svenska kyrkan avslutats, dels uppgifter om att tidigare arbetskamrater ska ha beskrivit honom som rättshaverist.

Till Kulturnyheterna säger David Karlsson att ordvalet ”avskedad” var en bisak i hans text om Axel W Karlsson, som istället blev en huvudsak, och att han nu i efterhand kanske skulle valt ett annat ord.

– Det finns flera liknande fall som mitt och nu så här i efterhand när rätten gett mig rätt är jag glad att jag satte ner foten och valde att ta den här striden juridiskt, säger David Karlsson.

Inte särskilt förvånad

Axel W Karlsson säger att han inte är särskilt förvånad över domen eftersom det enligt honom är svårt att vinna förtalsmål i Sverige. Ändå ansåg han det viktigt att få saken prövad.

– Jag är visserligen pensionerad men människor vänder sig fortfarande till mig i rollen som präst och det är mycket för deras skull som jag velat få detta rättsligt prövat. Folk blir ju oroade om de får höra att jag blivit avskedad, för då måste man ha gjort något allvarligt fel i sin tjänsteutövning, säger Axel W Karlsson.

Enligt Axel W Karlsson har han tillsammans med sin advokat kunnat visa att uppgifterna om att han blivit uppsagd, omplacerad och avskedad inte stämmer.

– Det har aldrig hänt. Det har vi motbevisat i detalj genom att gå igenom papper som finns i kyrkliga arkiv och det är öppna handlingar. När jag slutade fick jag det som kallas för rent tjänstgöringsintyg, det vill säga att jag skött mitt arbete med nit och skicklighet, säger han.

Så kallat tryckfrihetsmål

Eftersom det har varit fråga om ett så kallat tryckfrihetsmål har en jury medverkat vid prövningen i göteborgs tingsrätt.

”Juryns bedömning har i detta fall fått en avgörande betydelse då juryn besvarat frågorna om författaren har gjort sig skyldig till brott nekande på alla punkter”, skriver Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Juryns utslag kan inte överklagas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.