David Sundin om barnboksuccén: ”Handlar om att hylla lässtunden”

Publicerad

Konceptet med en bok som gör allt för att få läsaren att lägga ifrån sig den har gjort succé – David Sundins ”Boken som inte ville bli läst” blev förra årets mest sålda barnbok och ska nu ges ut i över 25 andra länder. Dessutom får den en uppföljare i höst.

Komikern David Sundins barnboksdebut, Boken som inte ville bli läst, har sålt i tiotusentals exemplar sedan den kom ut i augusti 2020 och blev därmed förra årets mest sålda barnbok.

– Det är fantastiskt roligt så klart. Speciellt eftersom den handlar om att hylla stunden när en vuxen och ett barn läser tillsammans. Att det är det som får vara populärt är så himla kul tycker jag, säger David Sundin.

Vill INTE bli läst

Boken utövar en form av omvänd psykologi – ju mer den försöker att inte bli läst desto knäppare och roligare blir den att läsa. Texten luras, bokstäver försvinner, sidorna börjar brännas. Det hela bygger på att den vuxna som läser boken är med på noterna och gillar att spela teater.

I bland annat en recension i Expressen uppkommer frågan om inte boken egentligen är en leksak, snarare än en bok.

Vissa menar att din bok är mer av en leksak än en ”riktig” bok .Vad säger du om det?

Den går ju att läsa rakt igenom som en bok. Men det blir roligare om man gör det som står. Så för att den ska fungera så får man ju vara lite lekfull, säger David Sundin.

Uppföljare i höst

David Sundins barnboksdebut ska översättas och ges ut i över 25 länder, och i augusti kommer uppföljaren – Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst. Konceptet är detsamma som i Boken som inte ville bli läst.

– Den är eventuellt lite tuffare. Den har samma typ av upplägg, samma knas och trams, men den kan bitas och det finns ett monster med, säger han. 

David Sundin berättar om succén  med Boken som inte ville bli läst i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.