Förra årets ESC-vinnare Duncan Laurence. Foto: AP/TT

De blir Sveriges svåraste motståndare i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalen är slut och det är dags att rikta blicken mot Eurovision i Rotterdam i maj. Här är de bidrag som seglat upp som förhandsfavoriter hos Eurovisionfans och bettingbolag.

Island:

Daði och Gagnamagnið – Think about things

Island har seglat upp som förhandsfavorit med ett 80-talsnummer med synthar, mjukiskläder och mellanstadiedans.

Litauen:

The Roop – On fire

Pianointro, fingerknäppningar, spexdans och viss 80-talskänsla även här. Om man ska tro på förhandstipsen är Sverige i fel årtionde för att vinna.

Ryssland:

Little big – ingen låt bestämd

Det verkar helt klart vara spex som gäller i år. Även om det inte är klart vilken låt Little big kommer att uppträda med, tyder deras tidigare musik- och videokatalog på att fuldans och surrealistiska element är att vänta på från Eurovision-storspelaren Ryssland.

Bulgarien:

Victoria – Tears getting sober

Regelrätt ballad som bryter av den flamsdominerade toppen. Andas vagt av Billie Eilishs mjukare låtar.

Schweiz:

Gjon's tears – Répondez moi

Ytterligare en ballad med röststarka Gjon Muharremaj.

Italien:

Diodato – Fai rumore

I och med att en powerballad vann 2019 är det väl oundvikligt att det dyker upp gäng liknande låtar året därpå. Förra året kom Italien tvåa med radiohiten Soldi. Men i år bjuds på gammal hederlig smörsång och smäktande piano.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.