Bo Göran Bodin och Daniel Öhman avslöjade Saudiaffären. Foto: Magnus Bergström

Saudigräv kan få Stora journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad

Saudiaffären, Caremaskandalen och en webb-följetong om två tatuerare kan få Stora journalistpriset i år.

Nyss avslöjades nomineringarna till priset som är alla journalisters våta dröm – Stora journalistpriset. Priset delas ut i tre klasser, ”Årets Berättare”, ”Årets Avslöjande” och ”Årets Förnyare”.

Ett av årets största gräv – Ekots avslöjande om FOI:s (Totalförsvarets forskningsinstituts) avtal om att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien, är nominerat i kategorin ”Årets avslöjande”. Den så kallade Saudiaffären fick stort genomslag även i andra medier, och ledde till slut till försvarsministern Sten Tolgfors avgång.

Stora journalistpriset

En annan nyhetsbomb som briserade under året var skandalerna som DN och SVT uppdagade kring riskkapitalbolaget Caremas äldreboenden. Mia Tottmar och Josefine Hökerberg från Dagens Nyheter, och Erik Palm från SVT, är nu med och slåss om att ha gjort årets mesta avslöjande.

Nominerade i kategorin ”Årets Berättare”

SVT:s Peter Löfgren har chans på utmärkelsen ”Årets berättare” för dokumentären ”Palestinas starke man”, om mannen som kallats ”Västbankens Saddam Hussein” och gick från att vara säkerhetschef till CIA-agent.

Aftonbladetreportern Carina Bergfeldt är nominerad för reportaget ”Dagen vi aldrig glömmer” som gjordes ett år efter massakern på Utöya. Filmaren Mallik Bendjelloul har chans att få pris för den hyllade dokumentären ”Searching for Sugarman”.

Webb-följetong kan bli ”Årets förnyare”

Webb-dokumentärserien ”Danne & Bleckan ” där publiken fick följa två tatuerare, fick mycket beröm när den sändes i våras. Agnes-Lo Åkerlind från ART89 och Clara Mannheimer från SVT kan nu bli ”Årets förnyare”, för att de ”visat att webb-tv kan ligga vid frontlinjen, både journalistiskt och estetiskt”.

Priset kan också gå till sex stycken Svenska Dagbladet-medarbetare för arbetet med det konsumentjournalistiska projektet ”Räntekartan”, och till Lars Alkner, Värnamo Nyheter, för tidningens löpsedels- och kultursatsning.

Aftonbladetjournalisten Richard Aschberg leder galan som äger rum den 22 november.

Reporter i inslaget: Abdul Hibombo.

Foto: Per Sjögren.

De kan vinna Stora journalistpriset

Årets avslöjande

Bo Göran Bodin och Daniel Öhman, SR Ekot, för avslöjandet av Saudiaffären.

Mia Tottmar och Josefine Hökerberg, Dagens Nyheter, och Erik Palm, SVT, för rapporteringen kring missförhållanden på Caremas äldreboenden.

Daniel Olsson, Göteborgsposten, för reportaget om jobb-projektet Upp.

Årets förnyare

Agnes-Lo Åkerlind, ART89, och Clara Mannheimer SVT, för webb-följetongen ”Danne & Bleckan”.

Lars Alkner, Värnamo Nyheter, för tidningens löpsedels- och kultursatsning.

Olle Zachrison, Carolina Neurath, Jan Almgren, Mark Malmström, Ola Henriksson och Peter Grensund, Svenska Dagbladet för ”Räntekartan”.

Årets Berättare

Peter Löfgren, ”Palestinas starke man”, Dokument utifrån,  SVT.

Carina Bergfeldt, ”Dagen vi aldrig glömmer. Massakern på Utøya.”, Aftonbladet.

Mallik Bendjelloul, för dokumentärfilmen ”Searching for Sugarman”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stora journalistpriset

Mer i ämnet