Paul Auster, Mohsin Hamid, Zadie Smith och Arundhati Roy. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

De kan vinna Man Booker-priset 2017

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den ”långa listan” av Man Booker-nomineringar klar. 20 år efter att hon vann Man Booker-priset för sin första roman är Arundhati Roy nu tillbaka på listan, nominerad för sin omtalade andra roman ”Den yttersta lyckans ministerium”.

13 böcker finns med på Man Booker-juryns långa lista av nominerade till den 49:e upplagan av det prestigefulla brittiska litteraturpriset.

Arundhati Roy vann Man Booker-priset 1997 för sin roman ”De små tingens gud”. I år – 20 år efter succén med sin första roman – är hennes andra roman, ”Den yttersta lyckans ministerium”, med på den långa listan.

Författaren Arundhati Roy. Foto: TT

LÄS MER: Arundhati Roy till Bokmässan

Listan innehåller också två debutanter. Emily Fridlund är nominerad för ”Vargarnas historia” och Fiona Mozley för ”Elmet”.

Kan vinna 50.000 pund

2016 var första gången som en amerikan kammade hem priset då Paul Beatty vann med den satirdrypande romanen ”The Sellout”.

LÄS MER: Paul Beatty första amerikan att vinna Man Booker-priset

I år är det fyra amerikanska författare som har chans att gå i hans fotspår: Paul Auster, Colson Whitehead, George Saunders och tidigare nämnda Emily Fridlund.

LÄS MER: Colson Whitehead vinner Pulitzerpriset

Priset har delats ut sedan 1969 och tilldelas engelskspråkiga författare som skriver fiktion. Cirka 530.000 kronor (50.000 pund) kommer att tilldelas vinnaren den 17 oktober. Men innan dess, den 13 september, kommer den ”korta listan” att presenteras. I den korta listan har nio författare från den långa listan sållats bort och endast sex namn återstår.

Paul Auster ”4 3 2 1”

Sebastian Barry ”Days Without End”

Emily Fridlund ”Vargarnas historia”

Mohsin Hamid ”Exit West”

Mike McCormack ”Solar Bones”

Jon McGregor ”Reservoir 13”

Fiona Mozley ”Elmet”

Arundhati Roy ”Den yttersta lyckans ministerium”,

George Saunders ”Lincoln in the Bardo”

Kamila Shamsie ”Home fire”

Ali Smith ”Autumn”

Zadie Smith ”Swing time”

Colson Whitehead ”Den underjordiska järnvägen”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer