Adolfsbergsskolan, Knivsta Foto: LLP arkitektkontor

Grundskola kan få Sveriges finaste arkitekturpris

Uppdaterad
Publicerad

Adolfsbergsskolan och Kvarteret Stenhöga. Det är två av de byggnader som nominerats till Kasper Salin-priset 2020.

– De nominerade byggnaderna förgyller vardagen, säger Tatjana Joksimović, förbundsordförande för Sveriges Arkitekter.

Kasper Salin-priset delas varje år ut till ett byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Urvalet görs av en jury som granskar husen på plats. Priset grundades 1962 utifrån en donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin. Tidigare vinnare är bland annat Marcuskyrkan i Björkhagen av Sigurd Lewerentz och Vasamuseet på Djurgården.

– De nominerade byggnaderna förgyller vardagen för de som bor, arbetar i eller besöker dem. Med tydlig arkitektonisk idé och genom bra dialog mellan arkitekter och beställare uppnår de mer än vanligt generösa rumsliga kvaliteter, säger Tatjana Joksimović, förbundsordförande för Sveriges Arkitekter.

Här är de fyra nomineringarna som kan vinna priset år 2020.

Adolfsbergsskolan, Knivsta Foto: LLP arkitektkontor

Adolfsbergsskolan, Knivsta

Arkitekt: LLP arkitektkontor.

Ur motiveringen: Inredningen samspelar väl med byggnaden, som är anspråkslös i konstruktion och materialval, men välartikulerad i sitt uttryck. Med hög inlevelse och ett pragmatiskt förhållningssätt till en låg budget tillför Adolfsbergsskolan många kvaliteter och upplevelser för såväl stadsdelen som för dess elever och personal.

Kvarteret Stenhöga, Solna Foto: Tham & Videgård

Kvarteret Stenhöga, Solna

Arkitekt: Tham & Videgård.

Ur motiveringen: Som tillägg i en stadsdel under utbyggnad markerar kontorsbyggnaderna en central punkt i kvarteret. Arkitekten skapar stora urbana och rumsliga kvaliteter med få baksidor genom tydligt skulpterade volymer, i en för platsen väl avvägd skala. Att röra sig genom kvarteret blir på så sätt behagligt och trivsamt.

Brunstorp, Huskvarna Foto: Arrhov Frick Arkitektkontor

Brunstorp, Huskvarna

Arkitekt: Arrhov Frick Arkitektkontor.

Ur motiveringen: På en av tidigare exploatörer ratad tomt, intill E4 utanför Huskvarna, åstadkommer arkitekten attraktiva bostäder med pragmatism och stringens. I tät dialog mellan arkitekt, byggherre och konstruktör skapas en specifik typologi med större lägenheter för att komplettera det utbud av villor som redan finns i området. Ett mål har varit att bygga billiga bostäder för en ny målgrupp.

Bostadsrättsföreningen Viva, Göteborg Foto: Nicke Johansson

Bostadsrättsföreningen Viva, Göteborg

Arkitekt: Malmström Edström Arkitekter Ingenjörer.

Ur motiveringen: Med stor respekt för plats och boende har arkitekten skapat ett komplex med många bostäder och lokaler på en otillgänglig sluttning i ett befintligt bostadsområde. Forskning med fokus på hållbarhet är knuten till projektet, vilket gör det till en testbädd för bostadsutveckling. Höga lamellhus är placerade som skivor tvärs mot sluttningen och förbundna med lägre volymer längs slänten. Resultatet blir inre gårdsrum med stora kvaliteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.