Toby Keith, dansgruppen The Rockettes och Jon Voight uppträder för Trump. Foto: TT

De uppträder för president Trump

Uppdaterad
Publicerad

På fredag svär Donald Trump presidenteden. Redan under torsdagen tjuvstartar presidentinstallationen med en galakonsert. Här är listan över alla artister som uppträder för Trump – och de som tackat nej.

Donald Trumps administration har haft ett sjå med att få artister att uppträda under presidentinstallationen. De stora världsnamnen tycks utebli och de kommande ceremonierna har präglats av både avhopp och ryktesspridning.

Dagen före presidentinstallationen hålls en galakonsert med samma namn som Trumps valslogan ”Make America great again”. Den konserten är öppen för allmänheten och hålls vid Lincolnmonumentet i Washington.

USA-val 2016

På fredagen äger den officiella presidentinstallationen rum i Kapitolium. Av praktiska skäl är det färre nummer på den officiella ceremonin. 

De uppträder på galakonserten

Sam Moore

Ena halvan av R&B-duon Sam & Dave som hade flera hits under 1960-talet. ”Som amerikan är jag hedrad att få uppträda för presidentvalde Donald Trump”, säger Sam Moore i ett uttalande.

Sam Moore Foto: TT/Chris Pizzello

Jon Voight

Skådespelare, känd bland annat för sin roll i filmen ”Midnight cowboy” och för att han är pappa till Angelina Jolie. Han kommer, enligt The Independent troligen att hålla ett tal vid Lincolnmonumentet.

Jon Voight Foto: TT/Jordan Strauss

3 Doors down

Ett rockband från Mississippi. De är mest kända för sina låtar ”Kryptonite” och ”Here without you” från tidigt 2000-tal. När de på Instagram tillkännagav att de skulle uppträda på galan var de många av deras fans som skrev att de nu skulle sluta lyssna på dem.

Toby Keith

En country singer-songwriter. Ska enligt The Rolling Stone ha sagt att han inte skäms för att uppträda för sitt land eller för militären.

Toby Keith Foto: TT/Julie Jacobson

Lee Greenwood

En amerikansk singer-songwriter vars mest kända låt är ”God bless the USA” spelades flitigt strax efter elfte september-attacken.

The Piano Guys

En kvartett som blivit populära på youtube för sina piano och cello-tolkningar av poplåtar och klassisk musik.

The Frontmen of Country

En countrytrio från Nashville.

DJ Ravidrum

En dj och trumslagare vid namns Ravi Jakhotia som bland annat uppträdde tillsammans med Paula Abdul på Super Bowl 2008. Han har också varit playboy-legenden Hugh Hefners dj.

De uppträder på den officiella presidentinstallationen

Jackie Evancho

En sångerska som kom på andra plats i talangtävlingen ”America's got talent” 2010. Det blir 16-åriga Evancho som kommer att framföra den amerikanska nationalsången.

Jackie Evancho Foto: TT/Drew Gurian

The Rockettes

En amerikansk dansgrupp som funnits sedan 1925. The Rockettes är kända för sina synkroniserade koreografier med många höga sparkar och för att alla de kvinnliga dansarna är mellan 167 cm till 170 cm långa. The Rockettes är lite av ett standardnummer i presidentinvigningssammanhang.

Tre av medlemmarna ur dansgruppen har vägrat att uppträda för Trump, skriver The Independent.

The Rockettes har funnits sedan 1925 Foto: TT/Bebeto Matthews

The Mormon Tabernacle Choir

En 360 personer stark mormonkör. Även The Mormon Tabernacle Choir har uppträtt på tidigare presidentinstallationer.

The Mormon Tabernacle Choir Foto: TT/Rick Bowmer

På fredagskvällen hålls flera officiella baler i Washington, där kommer bland annat gospelsångaren Travis Greene och swing jazz-gruppen Tim Rushlow & His Big Band att uppträda.

De har tackat nej (eller snackats om)

Paul Anka

Personlig vän med Donald Trump som skulle ha framfört sången ”My way” men ställde in sin medverkan efter ett bråk med ex-frun Anna Anka, skriver TMZ.

Paul Anka Foto: TT/Jorge Sanchez

Elton John

Efter att en i Trumps team skrutit om att Elton John skulle dyka upp på galakonserten svarade en företrädare för den brittiska sångare ett enstavigt ”nej”.

Jennifer Holliday

Sångerska och skådespelerska som bland annat spelat på Broadway. Holliday tackade först ja till att uppträda på galakonserten men ska efter påtryckningar från sina fans ha ställt in sin medverkan, skriver CNN.

Rebecca Ferguson

Slog genom i brittiska talangtävlingen X Factor. Hon säger själv att hon bjudits in att sjunga på galakonserten men tackat nej. Ferguson ska ha svarat att hon hon skulle tacka ja på villkoret att hon fick framföra ”Strange Fruit” eftersom den ”riktar sig till alla diskriminerade svarta människor i USA.” Huruvida Ferguson bjudits in att sjunga har inte bekräftats av Trumps administration.

Rebecca Ferguson Foto: TT/Vianney Le Caer

The Beach Boys

En företrädare för bandet skrev i december att The Beach Boys övervägde att uppträda på Trumps invigning – något officiellt svar har dock inte kommit.

The B Street Band

Ett Bruce Springsteen-coverband som först tackade ja till att uppträda på galakonserten men liksom Holliday hoppade av efter kritik från fansen. Ett svenskt band från Västerås med samma namn har av många förväxlats med det amerikanska bandet och därmed fått oförtjänt bassning på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet