De viktigaste föremålen som kan ha förlorats i branden

Publicerad

Upp emot 90 procent av Brasiliens nationalmuseums samlingar har gått förlorade i branden som beskrivs som en kulturhistorisk katastrof. Här är några av de mest värdefulla föremålen som man nu fruktar kan ha förstörts i lågorna.

Det är ännu svårt att uppskatta vidden av vad branden i Brasiliens nationalmuseum har förstört, de första rapporterna talar om totalförstörelse av ungefär 90 procent av föremålen. Den brittiska tidningen The guardian har gått igenom samlingarna och listat några av de mest betydelsefulla verken, som kan vara förstörda för all framtid.

Brasiliens första kvinna, Luzia

Luzia hittades i en grotta i Brasilien 1975 av den franska arkeologen Anette Laming- Emperaire och beskrivs som en av museets kronjuveler. Fossilen uppskattas vara ungefär 11 500 år gammal och är det äldsta mänskliga skelettet funnet i de amerikanska världsdelarna.

Rekonstuktion av hur Brasiliens första kvinna Luzia såg ut Foto: Antonia Scorza/TT

Fossiler

En stor samling fossiler från Sertãoregionen fanns också på museet. Bland dem fanns bland annat fossiler av sköldpaddor, daterade till 110 miljoner år sedan. Det fanns även ett stort antal dinosaurieskelett.

Skelettet av en Suchomimus dinosaurie Foto: Venderlei Almeida/TT

Mumifierade kvarlevor

Ovanliga mumifierade kvarlevor av en brasiliansk kvinna och två barn. Kvinnans kvarlevor hittades i Goianá och visade att hon var i tjugofemårsåldern vid hennes död och att hon dog ungefär 600 år före européernas ankomst till kontinenten. Utöver dessa objekt fanns även ett antal förkrympta huvuden från Shuarfolket i Ecuador och 700 objekt från forna Egypten, inklusive två 3000 år gamla kistor och en mumifierad katt i samlingarna.

Historiska objekt från Brasiliens urinvånare

1818 började museet samla in ovärderliga objekt från Brasiliens urbefolkning. Objekten berättade inte bara om de människor som befolkat kontinenten, utan var även en viktig pusselbit i hur landet blev ockuperat av europeiska kolonisatörer. Bland föremålen återfanns vapen, musikinstrument, fjäderkonst och keramik.

Bendegómeteoriten

Meteoriten var, med sina 5260 kilo, den största järnmeteoriten funnen i Brasilien. Den upptäcktes i Bahiaregionen år 1784 och var ett av de största föremålen i sin kategori som någonsin blivit transporterade.

Bendegómeteoriten Foto: TT

Fresker från Pompeij

Fresker med dekorativt påfågelmotiv samt motiv av sjöhästar, delfiner och drakar från den ödelagda staden Pompeij fanns också i Museets samlingar. Samtliga av dessa stod ursprungligen i Isistemplet i Pompeij, Italien.

Vetenskapligt bibliotek

Museet huserade även ett enormt vetenskapligt bibliotek, innehållande närmare en halv miljon böcker, varav 2400 av verken har beskrivits som ovanliga verk. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer