Framför allt studenter deltar i protesterna i Rio där ilska riktas mot neddraget stöd till kulturinstitutioner. Foto: Daniel Ramalho / AFP

Protester i Rio efter museibranden

Publicerad

En stor majoritet av föremålen i brasilianska nationalmuseet befaras ha brunnit upp i den stora branden natten mot måndag. Nu riktas kritik mot regeringen och gamla protester blossar upp igen.

När nu konsekvenserna av den stora branden på Rios nationalmuseum börjar bli överblickbara kommer dystra besked från museipersonalen. Runt 90 procent av föremålen i Museu nacional har brunnit upp.

På måndagen bildade runt 500 demonstranter en mänsklig kedja runt den ännu pyrande byggnaden, uppger TT. För många Rio-bor blev museibranden en metafor för vad de ser som neddragningar inom kultursektorn i landet och branden har utlöst protester i staden.

– Det är brottsligt att de tilllät museet att hamna i så här dåligt skick, säger Laura Albuquerque som tagit sig ut på gatorna för att demonstrera.

”Bränner vår historia”

Vreden riktas mot landets politiker.

– De bränner vår historia och de bränner våra drömmar, sade Rio de Janeiro-bon Rosanda Hollanda.

Museet var i renoveringsbehov, men pengarna har lagts på annat. Luiz Fernando Dias Duarte, en av cheferna på museet, tar upp 2014 års fotbolls-VM i Brasilien när han pratar om vad han anser är ekonomiska felprioriteringar i landet.

– Det hade räckt med en fjärdedel av pengarna som spenderades på var och en av de där arenorna för att göra det här museet säkert, säger han och ger därmed syre till en konflikt som ledde till våldsamma protester i landet 2013.

Nationalmuseum i Brasilien i lågor Foto: TT

Största samlingen

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP hade museet blivit lovade pengar för en uppfräschning och utbyggnad av brandskydd, men renoveringen hade ännu inte kommit i gång.

Före branden innehöll Museu nacional runt 20 miljoner föremål, den största samlingen i hela Sydamerika, med bland annat fossil från den äldsta människa som någonsin hittats i Brasilien.

Vad som orsakade branden är fortfarande oklart, och utredningen kan dröja. Enligt AP har branden gjort det farligt att visats i museiområdet till följd av branden då byggnadsstrukturen är så pass skadad att den när som helst kan rasa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer