Genom ingången till det brasilianska nationalmuseet syns byggnadens brända insida. Foto: Carl de Souza/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Riktigt stort bakslag för den globala forskningen”

Uppdaterad
Publicerad

Förlusterna efter branden på det brasilianska nationalmuseet är mycket omfattande och ett hårt slag mot tidigare och nutida forskningsarbete.
– Det är fullständigt förödande och förskräckande, säger Per Ericson, forskningschef på Naturhistoriska riksmuseet.

Per Ericson är forskningschef på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och har följt händelseutvecklingen i Rio de Janeiro. Han beskriver hur en av spelarna i den internationella musei- och forskningsvärlden har försvunnit.

– Det är fullständigt förödande och förskräckande. Varje nation har ett eller flera nationalmuseum där de samlar sina kultur- och naturföremål. Det är som om flera stora, nationella museer här i Sverige skulle brinna upp, säger han.

Stora delar av Museu nacionals gigantiska samling på över 20 miljoner föremål – att jämföra med Naturhistoriskas 12 miljoner – har gått förlorade.

– Det är ett riktigt, riktigt stort bakslag både för den sydamerikanska och den globala forskningen i bland annat biologisk mångfald och om kulturhistorien i Sydamerika. Samlingarna är grunden i den typen av forskning, säger han.

Bild tagen uppifrån efter den förödande branden på Museu nacional. Foto: Mauro Pimentel/TT

Natur och kultur

Det tvåhundraåriga Museu nacional tillhör Rio de Janeiros federala universitet och är Brasiliens äldsta forskningsinstitution och museisamling. Det har ett nationellt uppdrag att samla och bevara natur- och kulturhistoria och Per Ericson säger att det inte finns så många museum av samma dignitet i Sydamerika.

– Man jobbar hårt för att samla in och dokumentera material och nu är allt bara borta. Det är som att börja från början igen. Det är inte minst arkiv och bibliotek som är förstörda, hela infrastrukturen har gått till spillo.

Den brasilianska regeringen kritiseras från flera håll för att ha låtit nationalmuseet förfalla och istället satsa på nya, kostsamma byggen. Kulturavdelningen på den brasilianska ambassaden i Stockholm vill inte kommentera händelsen i en intervju, men skriver i ett pressmeddelande att det förstörda museet är en oersättlig förlust och att myndigheter kommer att se över brandskyddet hos andra museer i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer