Vinnarna av Stora journalispriset 2019 (Malin Mendel befann sig i Indien). Foto: TT

De tilldelas Stora journalistpriset 2019

Uppdaterad
Publicerad

Malin Mendel och Hanna Hellquist är två av alla som tilldelas Stora journalistpriset år 2019. Priset belönar framstående journalistiska gärningar under det gånga året. Sportjournalisten Olof Lundh är värd för galan som äger rum på Bonniers Konsthall i Stockholm under torsdagskvällen.

Årets Förnyare 2019 blir Malin Mendel, SVT, för programmet Världens sämsta indier. En serie där Malin Mendel, med hjälp av sina erfarenheter som utrikeskorrespondent i landet, hjälper komikern David Batra att förstå och hitta sitt ursprung.

Juryns motivering: Med humor och kunskap förnyar hon en traditionell genre. Människor blir synliga i en myllrande vardag i en annan del av världen.

Malin Mendel tilldelas Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare. Foto: TT

Priset Årets berättare går till Karwan Faraj och Rosa Fernandez, Sveriges radio, för Terrorsyskonen och IS, en P3 Dokumentär i fem delar som följer tre syskon från Göteborg när de reser till Syrien för att göra Jihad.

Juryns motivering lyder: Rått, rakt och osentimentalt ger de lyssnarna en unik inblick i ett Sverige där tre syskon väljer att resa till terrorsekten IS.

Priset Årets berättare går till Karwan Faraj och Rosa Fernandez, Sveriges radio. Foto: TT

I kategorin Årets röst prisas Hanna Hellquist, journalist och författare, känd från bland annat Morgonpasset i P3, Dagens Nyheter och serien Hannas baby.

Juryns motivering: Inget är tabu. Med hjälp av sin humor och smärta gestaltar hon det djupt mänskliga och blir en stark röst för lyssnare, läsare och tittare.

Hanna Hellquist är Årets röst. Foto: TT

Det tunga priset Årets avslöjande går i år till Per Agerman, Joachim Dyfvermark, Axel Gordh Humlesjö och Linda Larsson Kakuli, på SVT:s Uppdrag granskning, för Swedbank och penningtvätten. Ett avslöjande om att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt under närmare ett decennium.

Juryns motivering: De gör rent hus med banken som var tvättomat för aktörer högst upp i den kriminella näringskedjan.

Årets avslöjande går i år till Per Agerman, Joachim Dyfvermark, Axel Gordh Humlesjö och Linda Larsson Kakuli, på SVT:s Uppdrag granskning. Foto: TT

Lukas Bonniers Stora Journalistpris 2019 går till Bibi Rödöö, Sveriges radio, producent för Sommar i P1. Detta för att hon ”ständigt ger oss något att prata om, sommar som vinter”, säger prisutdelaren Jonas Bonnier.

Journalisten och radioproducenten Bibi Rödöö tilldelas Stora journalistpriset 2019 av juryns ordförande Jonas Bonnier. Foto: TT

Mest prestigefyllda priset för journalister

Stora journalistpriset delas varje år ut till journalister som visat prov på skicklighet och utfört en framstående journalistisk gärning. Prissumman på 100 000 kronor delas ut i varje av följande kategorier: årets avslöjande, årets berättare, årets förnyare, årets röst samt Lukas Bonniers Stora journalistpris.

Priset instiftades 1966 och är det mest prestigefyllda priset för journalister. En jury på 15 personer utser tre veckor innan prisceremonin tre nomineringar i alla kategorier, förutom Lukas Bonniers Stora journalistpris. Priset delas ut av Bonnierkomcernen.

I år leds galan av medieprofilen Olof Lundh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.