Moa Wallin, Anna Björklund och Bianca Meyer driver podden Della Q Foto: SVT

Della Q: Vi har inget tydligt politiskt mål överhuvudtaget

Uppdaterad
Publicerad

En debattartikel om konservatismens lockelse av Dagens Nyheters Greta Thurfjell har skapat debatt.

På tidningarnas kultursidor har många varnat för en tillbakagång för feminismen. I DN-artikeln nämns podcasten Della Q som en del av det nykonservativa. Kulturnyheterna träffade kvinnorna bakom podden för att fråga om vad de tycker om debatten.

Podcasten Della Q startades i somras och drivs av radioprogramledarna Moa Wallin och Anna Björklund tillsammans med manusförfattaren Bianca Meyer. Själva kallar de sin podd för ”Sveriges enda renodlade kvinnopodd”.

Den senaste veckan har DN:s debattartikel om Huskvinnans återkomst väckt reaktioner bland landets kulturskribenter. I repliker till den ursprungliga debattartikeln varnar många för en feministisk tillbakagång – och mitt i den stormen hamnade Della Q.

– Jag tycker att man drar lite förstora växlar på det om man ska se oss tre som bara gör en humorpodd som en framväxande konservativ eller reaktionär rörelse för vi har inget tydligt politiskt mål överhuvudtaget, säger Moa Wallin.

Varför tror ni då att ni är så provocerande för många?

– För att vi säger det som de flesta redan lever efter, eller önskar att de levde efter. De flesta kvinnor lever mer konservativt än vad de politiska idealen vill få dem att göra. Det intersektionella perspektivet som ska appliceras på varenda vardaglig detalj har ju kanske inte så mycket bäring i de flesta svenska kvinnors liv, säger Anna Björklund.

– Det är en humorpodd så man ska inte ta det vi säger på blodigt allvar, säger Bianca Meyer.

Är ni en del i en bakåtsträvande feminism?

– Jag tycker absolut inte det, säger Bianca Meyer.

– Nej, vi är ju också satiriker. Jag vet inte hur man kan få också satir som uppenbarligen också funkar till att vara undergivenhet, säger Anna Björklund.

Ni har ju fått stämpeln konservativa?

– Jag tänker att vi tillhör en generation som just kanske prioriterar familjebildande och barn framför karriär. Att vi inte längre ser det som det allra viktigaste, och det är väl konservativt i någon mån. I och med att den föregående generationen är så himla fokuserade på att få en framgångsrik karriär, säger Moa Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.