Alan Gilbert blir ny musikchef på Operan i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Den amerikanska dirigenten Alan Gilbert blir ny musikchef på Kungliga Operan

Uppdaterad
Publicerad

Den internationellt uppmärksammade Gilbert är för närvarande chefdirigent på NDR Elbphilharmonie i Hamburg. Tidigare har han varit musikchef på New York Philharmonic och chefsdirigent för Kungliga Filharmonikerna.

I Sverige har Alan Gilbert gjort återkommande samarbeten med såväl Kungliga Operan som med Filharmonikerna och med Radiosymfonikerna.

Rollen som musikchef innebär att Gilbert ingår i Operans konstnärliga ledning, förutom att han dirigerar egna produktioner.

– Jag är oerhört glad för att ha fått Alan i mitt team. Hans konstnärliga kompetens ihop med den internationella erfarenhet han har från olika konsert- och operahus kommer att ge oss fantastiska förutsättningar för fortsatt utveckling, säger Operans vd Birgitta Svendén till Kulturnyheterna.

Alan Gilbert tillträder sin tjänst 2021 i samband med en nyuppsättning av Wagners Mästersångarna i Nürnberg. Men redan i vår dirigrerar han Operans uppsättning av Puccinis La Fanciulla del West.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.