Festivalens grundare Emma Knyckare vid Statement Festival. Foto: Frida Winter/TT

”Mansfria” Statement festival tillbaka nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinnoseparatistiska festivalen Statement arrangeras även nästa år. Den 4-5 september anordnas den på nytt på Bananpiren i Göteborg. Festivalen fälldes för diskriminering 2018 på grund av att den beskrivits som ”mansfri”.

”Den obeskrivbara, magiska och mäktiga stämningen vill jag att alla kvinnor, icke-binära och transpersoner ska få uppleva någon gång i sitt liv. Det är den största anledningen till att jag vill vara med och göra festivalen igen”, säger initiativtagaren och komikern Emma Knyckare enligt ett pressmeddelande.

Knyckare fick idén efter rapporter om sexuella övergrepp och ofredanden på svenska festivaler. Statements grundfilosofi är att utgöra en frizon för kvinnor, transpersoner och ickebinära.

– Vi fortsätter tills alla män har lärt sig och de har de inte än vad vi ser efter sommarens festivaler, säger Emma Knyckare till SVT.

Fälldes av DO

Festivalen ägde efter stor uppmärksamhet rum i augusti förra året med bland andra Rebecca & Fiona, Frida Hyvönen, Jenny Wilson, Girlschool och Joy på scen.

Statement fälldes senare för diskriminering av Diskrimineringsombudsmannen eftersom man beskrivit festivalen som ”mansfri”.

– Vi fälldes för kommunikationen kring festivalen, inte diskrimineringen på plats, vilket inte så mycket var vår egen. Medias rubriker fokuserade på att festivalen var “mansfri”. Det var mer fokus på vilka som inte fick komma än vilka som fick. Nu försöker vi i stället kommunicera vilka festivalen är till för och varför den behövs, säger Emma Knyckare.

I praktiken hindrades dock inte män från att köpa biljett eller att komma in.

– Vi kan inte förbjuda män att komma, men nu informerar vi tydligare vid biljettköp att det är ett arrangemang för tjejer och icke- binära, vilket jag tror att de flesta killar har fattat det nu. Vi vill ha ett system där ingen känner sig hotad, förra året var det en man som köpte biljett och gick in. Det gjorde att vi inte blev fällda. Det här året hoppas vi att killar kan respektera icke-binära och kvinnors rättigheter. Vi är extra tydliga med varför den behövs, som reaktion på det sexuella våldet som inte har minskat på festivaler, säger Emma Knyckare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.