Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Anna Molinari förvandla en nätpåse för avokado till en galaklänning. Foto: tiktok/ @annamo.1

Designern som vill förändra modevärlden med ”trashion”

Publicerad

Amerikanska designern Anna Molinari skapar ”trashion” – mode av skräp.

– Vi behöver INTE nya kläder, vi behöver nya sätt att skapa kläder, säger hon till SVT.

Vid 8 års ålder började Anna Molinari sy egna kläder, och i gymnasiet gick hon över till att designa kläder i okonventionella material – som sugrör och tomma parfymflaskor.

– Då insåg jag att jag älskar återanvändningsbara material, säger Anna Molinari till SVT Kulturnyheterna.

Efter gymnasiet följde designutbildning i New York, men strax innan examensmodevisningen slog pandemin till och la krokben för planerna.

Anna Molinari fick tänka om, och svaret blev Tiktok. Inom kort fick hon många följare och idag livnär hon sig som en blandning av influencer och modedesigner.

– Tack vare internet behöver jag inte sälja produkter, utan jag gör det mer som inspiration för folk. Jag gillar hur hållbart det är. För mitt mål är att inspirera folk att vara mer hållbara i sin vardag, säger Anna Molinari till SVT.

Modeaktivism

Det finns ett plagg som ligger Anna Molinari extra varmt om hjärtat – en klänning gjord av tidningar från mars 2020 till mars 2021.

En turbulent tidsperiod i USA, utöver corona gick landet till presidentval, det skedde flertalet skolskjutningar och black lives matters-rörelsen tog fart.

– När coronavaccinet kom sa många i min ålder att de ville ta det, gå ut och festa och glömma allt som hänt det senaste året, säger Anna Molinari och fortsätter:

– Det kändes inte bra. Så jag använde tidningar som rapporterat om de stora nyhetshändelser i designen för att uppmärksamma allt som hänt, och att vi fortfarande har stora problem att lösa.

Videon med klänningen blev viral och hade inom kort 5 miljoner visningar.

Sikte på röda mattan

Kändisar som Julia Fox har burit Anna Molinaris design. Nu är målet att fler på röda mattan ska haka på.

– Min design kan, med hjälp av röda mattans uppmärksamhet, starta ett samtal om hållbarhet med lyxmärkena som bärs där, säger hon.

Anna Molinari beskriver miljötänket kring klädkonsumtion som stort i New York.

– Alla håller på med secondhand här.

Tror du att modeindustrin kan bli cirkulär?

– Mode kan bli det, men jag vet inte när. Jag ser inte de stora förändringarna i industrin än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.