Bill Skarsgård spelar clownen Pennywise i ”Det”. Foto: TT/Reuters

”Det” – en av över hundra Stephen King-filmatiseringar

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag har filmatiseringen av Stephen Kings skräcktegelsten ”Det” premiär. Stephen King är, om inget annat, en produktiv författare och förra veckan rapporterade Wall Street Journal att hans böcker genererat över 100 filmatiseringar. Här är ett axplock.

”Carrie” (1976)

Två år efter Stephen Kings genombrott som författare med uppväxtskräckisen ”Carrie” kom filmatiseringen av Brian De Palma med Sissy Spacek och John Travolta i rollerna. Mensblod, grisblod och tonårsångest gjorde succé såväl i bokform som på duken. 2013 kom en remake med Julianne Moore som Carries obehagliga mamma, men den charmade varken kritiker eller publik.

”The Shining” (1980)

Stanley Kubricks ”The Shining” anses vara en av de bästa King-filmatiseringarna. Smygande galenskap, hissar med blod och obehagliga tvillingflickor har satt skräck i publiken sedan premiären 1980. Men King själv var inte nöjd.

– Kall. Jag är ingen kylig kille, en av de saker som tilltalar folk med min bok är värmen. Kubricks version var väldigt kall. Shelley Duvall som Wendy är en av de mest misogyna porträtt som någonsin gjorts. Hon är där för att skrika och vara dum, har King sagt till BBC om filmen.

1997 kom således miniserien som, likt Kings bok, fokuserar mer på Jack Torrents alkoholism som katalysator för skräcken. Den var generellt ansedd… inte riktigt lika bra som Stanley Kubricks version.

”Children of the corn” (1984-2017)

Inte mindre än åtta filmer har kommit till från en novell om ett par som på en biltur råkar på en stad där alla vuxna har försvunnit och barnen startat en religiös sekt som tillber ”Han som går bakom raderna”, ett sorts väsen som lever i majsfälten.

”Lida” (1990)

Kathy Bates fick en Oscar för sin roll som Annie Wilkes som räddar en berömd författare efter att han råkat ut för en bilolycka. När hon får reda på att han ska sluta skriva bokserien om hennes stora idol Misery (vilket även är originaltiteln) ändrar räddningen karaktär till kidnappning och tortyr.

”Nyckeln till frihet” (1994)

Morgan Freeman och Tim Robbins konspirerar för att fly ur ett fängelse. En affisch av Rita Hayworth gömmer hålet de gräver sig ut genom. Filmen ligger på IMDB:s topplista över bästa filmer någonsin.

”Den gröna milen” (1999)

En fängelsevakt spelad av Tom Hanks möter en våldtäktsdömd man med funktionsnedsättning (Michael Clarke Duncan) som visar sig ha övernaturliga krafter. Socialrealism, rasproblematik och övernaturlighet möts i denna tretimmarsfilm som nominerades till fyra Oscar.

2017 kom – och kommer – inte mindre än fem filmer (The Dark Tower, Det, Children of the Corn: Runaway, Geralds Game och 1922) och tre tv-serier (The Mist, Castle Rock och Mr Mercedes) baserade på Stephen Kings böcker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.