”Det finns en poäng i att hon inte är en Dramaten-räv”

Uppdaterad
Publicerad
Eirik Stubø fick lämna sin tjänst som vd för Dramaten och ersätts av Maria Groop Russel. Nu återstår att hitta en ny konstnärliga ledare. Jenny Aschenbrenner, kulturjournalist och Karin Olsson, kulturchef på Expressen, diskuterar den nya vd:n och vad som krävs av en framtida konstnärlig ledare.

Maria Groop Russel har tidigare varit chef för SVT och började jobba som vice vd på Dramaten i januari i år och kliver nu på tjänsten som vd.

– Det finns en poäng i att hon inte är en Dramaten-räv. Hon är van vid stora krångliga organisationer, men kanske inte har den här sentimentala synen på Dramaten, säger Jenny Aschenbrenner.

Eirik Stubø var förutom vd även konstnärlig ledare och regissör på Dramaten. Nu ska rollerna separeras och Dramaten söker en ny konstnärlig ledare.

– Varför inte Martina Montelius, som leder Brunnsgatan fyra? Hon har varit en stark röst under metoo och som har sunda värderingar kring hur en teater ska skötas och hur man ska se på ”det manliga geniet”, säger Karin Olsson.

Se ett längre samtal i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet