Foto: Chrisander Brun/Turteatern

”Det finns inte så många klingonska scenkonstnärer i Sverige”

Publicerad

Klingonerna, har varit en del av Star Treks populärkulturella universum sedan begynnelsen av tv-serien för mer än 50 år sedan. Just nu är den rätt vildsinta alienrasen aktuella i en ny omgång av serien på Netflix. Dessutom kommer de till Turteatern i Stockholm för ett intergalaktiskt gästspel i helgen. Kulturnyheterna var där för att lära mer om Klingonsk kultur, inför föreställningen ”Visit Qo’noS”

När Kulturnyheterna kommer och hälsar på för att få se ett genomdrag av föreställningen, så får vi inte så mycket som en antydan om att det här skulle vara ett fiktivt kulturutbyte.

– Kortfattat kan man säga att de klingonska kvinnorna har väldigt specifika krav på hur det ska vara här. De fann mig motbjudande med en annan skäggväxt. De har inte bett mig, de har begärt att jag ska raka mig på det här sättet för att kunna titta på mig, säger Nils Poletti, konstnärlig ledare på Turteatern som har en specifikt klingonsk skäggväxt.

Klingonerna ställer höga krav

Som besökare bjuds en på en interaktiv upplevelse av klingonsk teater, mat, stridsteknik och opera. Klingonerna, pratar dels engelska och dels ”klingon”. Ett full fungerande språk skapat av lingvisten Marc Okrand på 1980-talet.

Först mest tänkt som rekvisita i Star Trek, men sen dess vidareutvecklat och högst levande bland hängivna Star Trek-fans, eller ”Trekkies”. Ett tusental personer har studerat språket och i Sverige utövas det av Klingonska Akademien, som också har bistått Turteatern med språkhjälp.

När kulturnyheterna lite nervöst försöker utbyta artighetsfraser med klingonen, Ban’Shee, blir vi skarpt tillrättavisade, för vårt dåliga språkbruk.

Vill vända på fördomar

Oftast har klingonerna skildrats som ett hot mot den fredsbevarande federationen i Star Trek. Deras utseende har varierat en del genom åren och i takt med Star Treks budget. Men de porträtteras ofta som ett rätt primitivt folk. I Star Treks tv-historia har de fått uppvisa en del likheter med både kommunister och nazister.

Nils Poletti hoppas ge en lite mer nyanserad bild av klingonerna.

– I grunden handlar det om att slå ett slag för representation. Det finns inte så många klingonska scenkonstnärer i Sverige. Varken på institutionerna eller frigrupperna, så vår ambition är att ge plats för dem, och, fortsätter han:

– Sen är det väl också så att årets valfråga håller på att bli integration eller rasism skulle man kunna säga, då är det bra att höra den andres perspektiv. Det är lite det vi är ute efter också.

Föreställningen blir Nils Polettis sista som konstnärlig ledare på Turteatern, där han verkat i närmare tio år.

– Jag hoppas att jag har bidragit med en anti-naturalistisk stämning och en kärlek och värme till en teatral teater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.