Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se vad Carola och Mona Sahlin hade för nyårslöften

Uppdaterad
Publicerad

Nyårslöftet som koncept tros komma från 1700-talets USA. Men det skulle dröja ett par sekel innan svenskarna nåddes av seden att lova bättring vid årsskiftet.

Ibland tillskrivs det så kallade bragelöftet, då stormän på 1200-talets Island gav lovord om sina kommande gärningar, som ursprunget till nyårslöftet. Men faktum är att bragelöftet inte nödvändigtvis avlades vid ett årskifte, och mycket tyder på att nyårslöftet från början är en amerikansk företeelse. 1700-talsuppfinnaren och en av USA:s grundlagsfäder, Benjamin Franklin, sägs vara mannen bakom konceptet.

På 1940-talet har nyårslöftet blivit tradition i USA och kommer som en kulturimport till Sverige. Då pratar man mest om det som goda föresatser eller nyårsönskningar.

En av de tidigaste tryckta källorna där ordet nyårslöfte förekommer är i tidningen Arbetaren på nyårsafton 1952, i och med dikten Nyårslöfte av Stig Dagerman.

Se nyårslöften genom historien i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.