Alfred Nobel i sten. Foto: Pontus Lundahl/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vägen till Nobelpriset i litteratur 2019

Uppdaterad
Publicerad

Efter det uteblivna Nobelpriset 2018 hotade Nobelstiftelsen, som har till uppgift att förvalta Nobels förmögenhet och sköta ekonomin, med att inte betala ut några pengar för priset 2019 heller om inte Akademien återvinner sitt förtroende. Nu står det klart att det blir två pris som delas ut 2019. Detta har hänt:

4 maj 2018

Svenska Akademien meddelar att Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut 2018:

”Beslutet har fattats mot bakgrund av en numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden”, skrev Akademien i ett pressmeddelande.

17 maj

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten säger i en intervju, som Nobelstiftelsen själva gjorde, att Svenska Akademien bör ta hjälp från en utomstående part för att komma till rätta med sina sekretess- och jävsregler.

25 maj

Heikensten skärper tonen gentemot Akademien efter att tre ledamöter – Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark – krävt Horace Engdahls avgång

– Det finns fler i Akademien som bör fundera över sin ställning med hänsyn till förtroendet för det fortsatta Nobelprisarbetet, sade Lars Heikensten till Sveriges Radio.

2 juli

Lars Heikensten uttalar sig i Financial times och berättar att Nobelstiftelsen att de har möjlighet att strunta i att betala pengar för att finansiera litteraturpriset:

– Det blir avhängigt av om förtroendet för Akademien återupprättas, sade han.

17 augusti

Nobelstiftelsen ställer krav på Svenska Akademien: att de ska skapa en ny Nobelkommitté, bestående av nya medlemmar, som inte varit inblandade i krisen. Dessa ska fatta beslut om Nobelpristagaren.

28 september

Nobelstiftelsen förtydligar hotet mot 2019 års Nobelpris:

– Om saker och ting fortsätter så här, och om de inte lyckas återfå förtroende, kan vi bli tvungna att ta till drastiska åtgärder, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, till den internationella nyhetsbyrån Reuters.

– Ett sådant steg skulle kunna vara att be om tillstånd att låta någon annan organisation ansvara för priset.

19 november

Fem externa personer väljs in i den nya Nobelkommittén: författarna Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer, litteraturkritikerna Rebecka Kärde och Mikaela Blomqvist samt översättaren Henrik Petersen.

Kommittén består även av Akademiledamöterna Per Wästberg (ordförande), Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson och Jesper Svenbro.

5 mars 2019

Enligt Svenska Akademiens ständiga sekreterare Anders Olsson delas två Nobelpris ut 2019. Ett för 2018 och ett för 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet