”Det kommer sannolikt att bli Uje Brandelius kväll”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Om filmen Spring Uje spring inte får en Guldbagge för bästa film har juryn begått tjänstefel, menar Kulturnyheternas kritiker Fredrik Sahlin.

Fredrik Sahlin

Filmkritiker

Jag har ju varit med ett tag nu, gick på min första Guldbaggegala för cirka 25 år sedan och kan vittna om att det är tämligen städad tillställning; alla är ystra, välkammade och väluppfostrade (efterfesterna har en lite annan karaktär) och incidenter har varit få. Det säger en hel del att när det ska till att pratas skandaler, drar man fortfarande upp Lukas Moodyson lilla hyss 1999, då han äntrade scenen med björnöron, och gav fingret åt galapubliken. Ännu mer städat lär det bli denna gång, när coronan har lagt beslag på alla sittplatser. Bara de närmast inblandade är på plats och programledarna David Sundin och Amie Bramme Sey ska försöka skoja utan publikkontakt.

Juryn lär fördela gracerna

Men Uje Brandelius lär ändå fröjdas, på sitt lakoniska vis. Det här kommer sannolikt bli hans kväll. Uje kom som ett yrväder en decemberafton med en Parkinsonkomedi runt halsen och skakade liv i ett svenskt filmår som fram till dess varit rätt tamt.

Om Spring Uje spring inte får en bagge för Bästa film har vinnarjuryn begått tjänstefel. Manuspriset torde också vara givet. Det är det som han har turnerat med; det är det som är stommen i den här sköna mixen av feel-good, sjukdom och musikal.

Men eftersom det är en överläggande jury, och att sådana brukar vilja fördela gracerna (helt rimligt) lär det tredje av de tunga priserna – regi – gå till antingen Amanda Kernell (Charter) eller Nathan Grossman (Greta).

Bästa kvinnliga huvudroll en lågoddsare

Greta kommer i alla fall garanterat ta hem dokumentärpriset. Det är en fin film som utvidgar bilden av vår unga klimathjälte, och som har också varit en global snackis. Scheme birds är minst lika värd ett pris, men nej, är det något pris Greta tar, så lär det vara detta.

Bästa kvinnliga huvudroll är en lågoddsare, här kommer norska Ane Dahl Torp segra, för den imponerande insatsen i nämnda Charter.

Bästa manliga är knepigare, men spontant känns det som Rolf Lassgårds pris. Han gick verkligen in med hull och peruk i rollen som Marianne, men man vet ju aldrig, juryn brukar ofta premiera amatörer, så kanske kan även denna kategori ge Uje ett skäl att fira.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.