”Det otäcka könet”

Uppdaterad
Publicerad

I boken ”Det otäcka könet” beskriver författaren Marcus Priftis vad manlighet är, men utan nya perspektiv enligt Kulturnyheternas litteraturkritiker Per Andersson.

Priftis har tidigare skrivit böcker om rasism, fotboll och ouppnåeliga mansideal. I den nya boken fortsätter han med att beskriva vilka sociala konstruktioner som lever kvar.

– Boken pekar ut problemet med mansrollen och manlighet, hur det är  något som ställer till elände i samhället och för de stackare som ska försöka bära upp den illasittande, snäva mansrollen, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Per Andersson.

Per Andersson beskriver ”Det otäcka könet” mer som sammanställning av åsikter om mansrollen för läsarna att diskutera kring och att det är som en grundbok om de föreställningar som finns snarare än en debattbok som driver en tes.

– Det som slår en när man läser boken är att så lite nya tankar har tillkommit, men den beskriver en debatt som tråkigt nog inte kommit så hemskt långt sedan 70-talet.

Se hela recensionen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.