Lars Vilks konstverk Nimis. Foto: SVT

Så vill riksdagspartierna ta hand om Nimis

Uppdaterad
Publicerad

Nimis är ett av Lars Villks mest centrala verk. Efter konstnärens död är det oklart vad som händer med bygget. Kulturnyheterna har frågat riksdagspartiernas kulturpolitiska talespersoner om vad de ser för framtid för det omstridda konstverket.

Kristdemokraterna är det enda parti som har motionerat om att Nimis bör göras till kultuminnemärke.

– Att 30.000 besök per år visar på ett stort allmänintresse. Nimis är ett uttryck för den konstnärliga friheten som vi inte vill begränsa, säger Roland Utbult (KD).

Både Miljöpartiet och Socialdemokraternas kulturpolitiska talespersoner vill gärna se att konstverket bevaras men menar att det finns vissa juridiska svårigheter, Lawen Redar (S) säger:

– Lars Vilks var en konstnär som använde yttrandefriheten till fullo och därmed utforskade, utmanade och provocerade han med och genom sitt konstnärliga arbete. Nimis är hjärtat av hans verk men som olovligen utvecklats i Kullbergs Naturreservat.

– Det vore naturligtvis fint om det gick att hitta vägar att bevara det såväl ur en mänsklig som kulturell synvinkel. Sen finns det juridiska spörsmål kring verket, säger Pernilla Stålhammar (MP)

Överväga att flytta verket

Aron Emilsson (SD) menar att verket har föranlett tusentals turister till Höganäs kommun och att han därför gärna ser en lösning som gör att det får stå kvar.

– Om detta inte är möjligt skulle ett eventuellt alternativ vara att man överväger att flytta verket till en annan plats som berörda parter finner rimligt och också ger verket den inramning det förtjänar, säger han.

Moderaternas kulturpolitiska talesperson Viktor Wärnick anser att Nimis öde inte ska vara en politisk fråga. 

– Nimis och rättsprocesserna som kopplats till verket var en del av själva konsten och konceptet, enligt Lars Vilks. Det ska inte vara en politisk fråga vad som ska hända med Nimis, det är de rättsvårdande myndigheternas uppgift att skötas, säger han.

Vidare menar Wärnick att ett minnesmärke aldrig kommer att vara en tillräcklig upprättelse för Vilks och hans anhöriga, men att det skulle kunna bli en viktig symbol för det han åstadkom och påvisade.

C och V har fått frågan men inte återkommit med svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer