Vid 75 års ålder är Moroder fortfarande en centralgestalt inom EDM-kulturen (Electronic Dance Music). Foto: Pressibld/AC Media Services

Discogiganten Giorgio Moroder är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Han har kallats den moderna dansmusikens gudfader. Den 75-årige italienske superproducenten Giorgio Moroder släpper nu sitt första soloalbum på 30 år. – Jag älskar att göra comeback, säger han till Kulturnyheterna.

Det var 30 år sen sist. Då producerade låtskrivaren och kompositören Giorgio Moroder musik åt de största: Blondie, Donna Summer, David Bowie, Barbra Streisand, Cher och Elton John – för att nämna några. Sen blev det tyst.

Tills nu. Den italienska musikikonen har hunnit fylla 75 år men det hindrar honom inte från att göra en comeback.

– Först ville jag göra ett renodlat discoalbum. Men sen kände jag att det blir för mycket, jag har ju gjort så många discolåtar redan, säger Giorgio Moroder till Kulturnyheterna när vi träffar honom på ett hotellrum i Stockholm.

Stjärnspäckat album

Istället blev det albumet ”Déjà vu” med modern dansmusik blandat med Moroders gamla, karaktäristiska stil – disco med stråkar, gitarr och bas. På albumet medverkar bland annat artister som Kylie Minogue, Sia, Britney Spears, Charli XCX och många fler.

Moroder kallas ofta för en av den moderna elektroniska musikens förgrundsgestalter. Han var en pionjär på 70-talet och slog igenom ordentligt i och med samarbetet med Donna Summer. Som Summers producent låg han bland annat bakom hennes genombrottslåtar ”Love To Love You Baby” och ”I Feel Love”.

– Succén kom med ”I Feel Love” som enbart var producerad och komponerad med en Moog Modularsynth. Alla ljuden i låten kom från en dator. Jag tror att det var början på den elektroniska dansmusiken, säger Giorgio Moroder.

Trefaldigt Oscarsbelönad

Låtarna gjorde Donna Summer till ”The Queen of Disco” och Moroders karriär fortsatte att blomstra. Som producent men även som filmmusikkompositör. Han har Oscarsbelönats tre gånger för filmmusiken till ”Midnight Express” (1978), ”Flashdance (1983) och ”Top gun” (1986) och har skrivit låtar som ”Take my Breath Away” och Blondies ”Call Me”.

– Men med tiden gled jag längre och längre ifrån musiken. Telefonen fortsatte ringa men jag var inte intresserad längre. Det var andra saker som tog min uppmärksamhet: Jag byggde en bil och började med konst bland annat. Men jag var nöjd med mitt liv utan musiken.

För några år sen fick han en förfrågan från den franska dansmusikduon Daft Punk om ett samarbete. Sagt och gjort, Moroder besökte deras studio i Paris och resultatet blev låten ”Giorgio by Moroder” på Daft Punks succéalbum ”Random Access Memories” från 2013.

– Jag trodde att vi skulle komponera en låt tillsammans med istället ville de att jag skulle berätta om mitt liv. Låten är fantastisk men den är väldigt personlig, det var väldigt känslomässigt när jag hörde låten för första gången. Jag kommer inte att lyssna på den igen, säger Giorgio Moroder som nog är en av få som har en självbiografi i en låt.

I och med Daft Punk-låten började erbjudanden trilla in och comebacken började formas. För tre år sen började han även DJ:a.

”Alla i publiken står och hoppar”

– Jag känner mig typ som Michael Jackson under hans glansdagar när jag står där. Jag älskar det.

Vad är det som du gillar med att vara DJ?

– Först och främst så betalar de väldigt bra om man jämför med ”vanlig” musik. Men det är fantastiskt att stå där och uppträda för uppemot trettiotusen människor. Det är väldigt ovanligt med någon i min ålder som spelar skivor på det sättet, säger han och vevar händerna i luften som Avicii.

– Alla i publiken står och hoppar och dansar, det är en fantastisk känsla.

Vill göra musikal

Det var som en snöboll sattes i rullning efter samarbetet med Daft Punk menar Giorgio Moroder som ser lite trött ut i slutet av intervjun.

Albumet ”Déjà vu” släpps den 12 juni, efter det väntar DJ-framträdanden runt om i världen, samarbete med Lady Gaga och det senaste drömprojektet: att göra en musikal.

I Sverige kan du sen den 75-årige producenten och DJ:n uppträda på Dans Dakar i Stockholm i slutet av sommaren.

Läs en intervju här med Alexandra Dahlström som regisserade videon till titelspåret ”Déjà vu” med Sia.

GIORGIO MORODER

Började sin karriär som sångare, men började snart producera elektroniska discolåtar.

1978 skrev och producerade han Donna Summers klassiker ”I Feel Love”. Året efter kom soundtracket till filmen ”Midnight Express” som belönades med en Oscar.

Under 80-talet radade han upp hitlåtar som ”Neverending Story” med Limahl, ”Take My Breath Away” med Berlin och ”What A Feeling” med Irene Cara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.