Diskoteksbranden i Göteborg gör avtryck i musiken

Uppdaterad
Publicerad

Diskotektsbranden i Backa för 20 år sen har gjort bestående avtryck i Göteborg, så pass att det kan märkas även i musik som kommer ut i dag, skriven av musiker som inte var där men som vuxit upp i Göteborg. Rapparen Vic Vem sjunger om branden i nya singeln It was all a dream.

Hiphop-artisten Vic Vem har nyligen släppt singeln It was all a dream. I andra versen lyder en av textraderna: ”63 änglar dog i branden, såg en generation kriga med trauma. GBG blir aldrig mer det samma”.

– För mig handlar den här låten om Sverige. Framförallt om Göteborg och varför Göteborg ser ut som det gör, säger Vic Vem till Kulturnyheterna:

– Det är omöjligt för mig att skriva en låt om Göteborg utan att ta upp branden, utan att lyfta och hylla de äldre som har drabbats av det här och spåren det har satt.

Idolerna dog i branden

Den 29 oktober 1998 miste 63 unga människor livet efter den anlagda diskoteksbranden vid Backaplan i Göteborg. Vid den tidpunkten var Vic Vem bara 13 år gammal. 

– Jag hade börjat göra musik och jag såg upp till en grupp rappare som heter Hammer hill click. De var mina idoler och två av dem gick tyvärr bort i branden.

”Har drabbat en hel stad”

Sedan ett par år tillbaka driver Vic Vem olika workshops för att hjälpa ungdomar i Göteborg att skapa egna kreativa uttryck. I låten It was all a dream vill han både spegla den unga generationen som han coachar och den äldre generationen som vägledde honom in i musiken. 

– Branden har påverkat Göteborg och min musik är Göteborg. Jag är inte här bara för att prata om mig, det är en hel äldre generation som har drabbats och en hel stad. Vår musik hiphop är en reflektion av hur det ser ut i den här stan och hur samhället ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

20 år sedan diskoteksbranden

Mer i ämnet