Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingemar Waldenby informerade ungdomar om hur räddningsinsatsen gick till. Foto: SVT

Smärtsamt avstånd mellan räddningstjänst och ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

I samband med diskoteksbranden spreds en mängd rykten om att räddningstjänsten gjort ett dåligt jobb. Det visade sig att det fanns ett smärtsamt stort avstånd mellan myndighetssverige och många ungdomar i Göteborg.

Ingemar Waldenby är numera pensionerad brandman, men 1998 arbetade han och några till med händelseförebyggande arbete (häfa), och sökte upp skolor för att få ner antalet skolbränder. Men efter backabranden fick de byta fokus och främst berätta om vad som hänt där.

– De första fem månaderna efter branden hade vi 260 informationsträffar, säger Ingemar Waldenby.

”Ni kunde lika gärna stannat hemma”

Anledningen var att man direkt efter brandkatastrofen blev uppmärksammade på hur negativt många ungdomar såg på räddningstjänsten.

– Man sa att vi gjorde ingen nytta på platsen. Ni kunde lika gärna stannat hemma, säger han.

I klippet ovan berättar Ingemar Waldenby vad brandmännen möttes av för kommentarer efter brandinsatsen vid diskoteksbranden på backaplan.

”Sorgen i dess renaste form”

Mötet med ungdomarnas syn var smärtsamt att möta.

– Men vi förstod att detta är sorgen i dess ädlaste form, man behöver ha information om vad som har hänt, man behöver ha sanningar. Får man inte det så skapar man sanningar, säger han.

– Att berätta om brandförlopp det kan vi, men när man kommer till nästa skede. Föräldrar som förlorat sina barn skiter i brandförloppet. De ville veta hur deras barn såg ut därinne. Om det hade jackan på sig, om det låg på rygg, hade han fått lida? Det var de frågorna som dök upp.

”Vikten av kommunikation”

Häfa:s arbete fortsatte fram till 2002 innan det minskade och omformades. Men vikten av kommunikation blev omöjlig att bortse från efter branden.

– Det har lämnat spår. Häfa:s arbete på den tiden har gjort att man jobbar med de frågorna även idag. Det ingår i brandmannens vardag idag. Alla som jobbar som brandmän har det i sin anställning. De skall var mycket mer kommunikativa med omvärlden än vad man var tidigare, säger Ingemar Waldenby.

SVT rapporterade · Hur minns du diskoteksbranden i Göteborg?

10.07
20 år har gått sedan 63 unga människor miste livet i en brandkatastrof som skakade hela Sverige. Vilka är dina känslor såhär runt årsdagen och hur minns du händelsen?
12.42
Jag var inte född då.
12.45
Jag var ganska ny som spårvagnsförare. Jag kom med en linje 5 från Hisingen mot stan när jag stannade till på Hjalmar Brantingsplatsen. Jag såg att det slog ut lite lågor från byggnaden och att en liten brandbil var på plats. Jag tänkte att ”vad skönt att det bara är en lagerlokal! Då bör det inte vara någon risk för mänskliga förluster.”
Föga anade jag att det pågick en ungdomsfest där och att detta skulle bli en av landets största katastrofer i modern tid! 😢
12.48
Jag blev inkallad som präst kl 01 på natten ock kom hem 2 dagar senare. Sedan iväg igen ock möte med anhöriga mm
Hälsar Dan Hansson


12.48
Jag minns inte så mkt förutom att våra lärare pratade om det med oss i skolan (mellanstadiet). Det blev förbud att ha levande ljus i klassrummen och på diskon!
12.48
Jag var på väg till jobbet. Kom med 5:ans spårvagn ned mot Hjalmar och såg alla ljus som var tända. Massor av folk, rök och brandbilar. Chock när jag förstod vad som hänt. Inget man glömmer.
13.16
Jag kommer ihåg att jag precis kommit hem till Gbg efter
ett avslutat treveckorspass ute på en plattform i Nordsjön
Jag minns den här känslan av ofattbarhet när ngt händer i
Sverige, när svåra olyckor händer överallt hela tiden i världen.
Jag kommer också ihåg att kungaparet besökte olycksplatsen
bara. någon dag efteråt, det blev också en kulturkrock,
försökte beskriva ungdomar från Hisingen, det gick inte så bra.
Minnesplatsen tycker jag ser mindre bra ut, man.borde satsat på
något som kunde hållit minnet av ungdomarna levande, t ex en park,
en trädgård, en utställningssal. eller ett allkonstverk med ljud och bild.
13.17
Jag minns att för många biljetter hade sålts av arrangören. Lokalen var för liten, utrymningsvägarna var blockerade av bråte, samt att branden var anlagd. Alla fel samtidigt bland folk som struntar i regler. Oerhört tragiskt att tonåringarna och deras föräldrar litade på ansvarslösa och giriga arrangörer. Minns att mordbrännarna dömdes, men minns inte om även arrangörerna rannsakades. Undrar hur man kan leva vidare med en sådan skuld.
13.19
Arbetade i Kortedala där många skadade och omkomna kom ifrån. Hemska minnen med dramatik och alla skadade och omkomna och innan anhöriga fick besked . Det gick inte att ta in den dagen utan jag arbetade med någon slagt autopilot för att vara effektiv. Naturligtvis kom en rejäl reaktion efteråt och mycket kontakt med anhöriga och skadade varade i flera år. Fick handledning tillsammans med mina arbetskamrater som bar bra
13.30
Jag var 24 år och jobbade timvik på LVM-hem. Den här natten var jag inringd på vak för en herre som var inlagd på avd. Jag satt i nedsläckt dagrum och hade tv på när det blev direktsändning från katastrofbranden. Hela natten dominerades av ständiga uppdateringar och en stor otäck overkligherskänsla. Glömmer aldrig den natten. Alla ungdomar som drabbades..

svtplay kan du se dokumentären om diskoteksbranden i Göteborg 1998.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

20 år sedan diskoteksbranden

Mer i ämnet